Cum este mai bine să iei credite: în lei sau în euro? „Trebuie să luăm în calcul că vorbim de cel mai bun cost.”

Ce credit să alegi

Foarte mulți români apelează la diverse credite, atunci când vine vorba de mari investiții.

Cu toate acestea, o astfel de decizie trebuie să fie luată cu ajutorul unui specialist, pentru a ne îndruma către cea mai convenabilă opțiune. În cadrul emisiunii „Teo Show”, Cătălin Covaci, broker de credite, a explicat care este cea mai bună variantă pentru obținerea unui credit.

Cât de eficient este să iei un credit

Care este cea mai bună variantă pentru un credit [Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum sa fii independenta financiar doar din fata laptopului

Specialistul a declarat că ideea de credit este extrem de utilă, mai ales în cazul persoanelor tinere, care au nevoie de bani pentru a începe o afacere, sau pentru a întemeia o familie.

„Cred că este oportun pentru a îți lua un credit, cel puțin ipotecar, pentru a îți căpăta independența față de părinți, pentru a îți întemeia o familie. Evoluția euroiborului a fost întotdeauna pe minus, cel puțin în ultimii 10 ani, comparativ cu ROBOR, care a avut o ușoară creștere. Anul următor ne așteptăm la o descreștere a IRCC și ROBOR, așa se preconizează.”, a precizat specialistul.

De ce este mai avantajos creditul în euro

De ce să alegi un credit în euro [Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum transformi pasiunea in job sau cum castigi bani din hobby-ul tau

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cu toate că nu multe persoane știu, specialistul a mărturisit că un credit în euro are mai multe beneficii. Cel mai important aspect este că pentru un astfel de credit, clientul este nevoit să plătească o dobândă semnificativ redusă, față de creditul în lei.

„În acest moment, mai avantajos este a lua un credit în euro, deoarece discutăm de o dobândă mult mai mică decât la lei. Având în vedere inflația, a crescut ROBOR-ul și IRCC. Pe termen lung, evoluția euroiborului a fost mult mai mică și va fi mai mică, cred eu, comparativ cu ROBOR și IRCC. Nu discutăm doar de dobândă, aceasta este marea greșala pe care o fac clienții. Sunt și costuri adiacente, precum asigurare de viață sau comision de administrare. Un cost toal de 7,2% cred că ajunge undeva la 2850 de lei, pe 25 de ani. Dacă facem în euro, avem undeva la o dobândă de aproximativ 1900 de lei, deci cu vreo 900 de lei mai puțin decât rata în lei. Trebuie să luăm în calcul că vorbim de cel mai bun cost, de 7,2%.”, a explicat brokerul.

Însă, chiar dacă avem un credit în euro, în momentul în care facem achiziția,  moneda depinde de modul în care am cumpărat respectivul produs.

„Banca de dă euro, însă mai departe, depinde de unde cumpărăm un imobil de exemplu. Dacă îl cumpărăm de la un dezvoltator, va trebui să vindem euro și să achităm în lei. Dacă îl cumpărăm de la o persoană fizică, poți achita inclusiv în euro.”, a declarat specialistul.

Dezavantajele unui credit în euro

Ce sfaturi a oferit brokerul [Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Alocațiile pentru copii vor fi majorate la 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Citește și: Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Indiferent de situația în care se află o persoană care decidă să ia un credit, aceasta trebuie să se sfătuiască cu un specialist, pentru a alege cea mai bună variantă. Așadar, trebuie analizate toate ofertele de pe piață.

„Când mergi la o bancă, trebuie să ai încredere în ceea ce vinzi. Automat, dacă nu ai încredere în locul unde lucrezi, nu ai ce căuta acolo. Un broker poate avea mai multe variante și poate arăta absolut toți pașii pe care trebuie să îi faci și toate etapele de finanțare, atât în euro, cât și în lei.”, a precizat brokerul.

Cătălin Covaci a declarat că deși recomandă creditele în euro, fiindcă dobânda este mult mai mică față de cele în lei, a explicat care este dezavantajul celui în moneda euro.

„Este un dezavantaj și la euro, pentru că în momentul în care iei un credit, gradul de îndatorare este de doar 20%, sau 25% dacă e primul imobil, față de lei, unde te duci la 40-45% și inclusiv la avans este o diferență.” ,a  explicat specialistul.

 

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

ROBOR a ajuns la o valoare ridicată, după 12 ani. Ratele românilor vor crește considerabil

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

Stilul de viață minimalist. 3 principii de care să ții cont

Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere