Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani

Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani
Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani

De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti acest deliciu.

Crăciunul este recunoscut după aglomerația din magazine, forfota de pe șosele, cântecele colindătorilor și mirosul de cozonac. Alături de pomana porcului, sarmale și salata boeuf, cozonacul este unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de sărbători, fie că vorbim despre Crăciun, Paște sau Revelion.

Astăzi, găsim pe piață,  în hypermarket-uri, patiserii sau cofetării, sute de tipuri de cozonac, însă adevăratele gospodine încă aleg să prepare ele însăși bucatele pentru masa festivă.

Deși trăim în era tehnologiei, rețetele de cozonac au supraviețuit trecerea timpului asemenea basmelor populare, fiind transmise prin viu grai. Astfel, astăzi consemnăm în scris un preparat provenit din vremea cronicarului Costache Negruzzi și a istoricului Mihail Kogălniceanu.

Citeste si: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cea mai bună rețetă de salată de boeuf. Secretul gustului delicios

Citeste si: Rețeta de sarmale a lui Nicolai Tand, veche de mai bine de o sută de ani

Modul de preparare al prăjiturii a fost pentru prima dată detaliat în anul 1841 de către personalitățile marcante menționate anterior, în faimoasa carte de bucate „200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”.

De ce trebuie să ții cont pentru a ieși cel mai pufos cozonac

Așadar, Negruzzi și Kogălniceanu recomandau ca mod de preparare: „Ia trei ocă (1 oca= aproximativ 1 kg – n.n.) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g – n.n.) de drojdie de bere şi cu una litră de lapte, puind şi trei ouă întregi. Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini.

Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptori”.

Pentru a adapta cozonacul la gusturile fiecaruia, poți adăuga în funcție de preferințele tale cacao, rahat, nucă, cocos sau alte ingrediente, însă dacă vrei să faci o călătorie rapidă în istorie, cu aproape 200 de ani în urma, îți sugerăm să încerci rețeta propusă de noi!

 

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Rețeta de sarmale a lui Nicolai Tand, veche de mai bine de o sută de ani

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies