De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti acest deliciu.
Crăciunul este recunoscut după aglomerația din magazine, forfota de pe șosele, cântecele colindătorilor și mirosul de cozonac. Alături de pomana porcului, sarmale și salata boeuf, cozonacul este unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de sărbători, fie că vorbim despre Crăciun, Paște sau Revelion.
Astăzi, găsim pe piață, în hypermarket-uri, patiserii sau cofetării, sute de tipuri de cozonac, însă adevăratele gospodine încă aleg să prepare ele însăși bucatele pentru masa festivă.
Deși trăim în era tehnologiei, rețetele de cozonac au supraviețuit trecerea timpului asemenea basmelor populare, fiind transmise prin viu grai. Astfel, astăzi consemnăm în scris un preparat provenit din vremea cronicarului Costache Negruzzi și a istoricului Mihail Kogălniceanu.
Citeste si: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cea mai bună rețetă de salată de boeuf. Secretul gustului delicios
Citeste si: Rețeta de sarmale a lui Nicolai Tand, veche de mai bine de o sută de ani
Modul de preparare al prăjiturii a fost pentru prima dată detaliat în anul 1841 de către personalitățile marcante menționate anterior, în faimoasa carte de bucate „200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”.
De ce trebuie să ții cont pentru a ieși cel mai pufos cozonac
Așadar, Negruzzi și Kogălniceanu recomandau ca mod de preparare: „Ia trei ocă (1 oca= aproximativ 1 kg – n.n.)
Pentru a adapta cozonacul la gusturile fiecaruia, poți adăuga în funcție de preferințele tale cacao, rahat, nucă, cocos sau alte ingrediente, însă dacă vrei să faci o călătorie rapidă în istorie, cu aproape 200 de ani în urma, îți sugerăm să încerci rețeta propusă de noi!