Cum își pot da seama angajatele că sunt hărțuite la locul de muncă. Este invenție sau reglementată legal?

Cum își pot da seama angajatele că sunt hărțuite la locul de muncă. Este invenție sau reglementată legal?
Cum își pot da seama angajatele că sunt hărțuite la locul de muncă. Este invenție sau reglementată legal?

Află din rândurile următoare care sunt semnele unei hărțuiri la locul de muncă și ce poți să faci atunci când te afli într-o astfel de situație.

Hărțuirea la locul de muncă este un subiect sensibil pentru cei care au trecut măcar odată printr-un astfel de eveniment. Deși este foarte des întâlnită această formă de hărțuire, din păcate, mulți angajați preferă să păstreze tăcerea și nu fac nimic pentru a repara acest lucru. Mai mult decât atât, mulți dintre ei nici nu își dau seama că este vorba despre hărțuire și consideră că poate pur și simplu șeful lor este mai dur sau unul dintre colegi este mai răutăcios.

În cadrul unei emisiuni, domnul avocat Adrian Cuculis a vorbit despre hărțuirea la locul de muncă, cum se manifestă aceasta și ce pot face angajații care se confruntă cu astfel de situații.

Care sunt formele pe care le capătă hărțuirea la locul de muncă

Citește și: Cum prevenim hărțuirea stradală?

hărțuirea la locul de muncă
Care sunt formele pe care le capătă hărțuirea la locul de muncă[Sursa foto: freepik]

Având în vedere legislația din România, hărțuirea la locul de muncă este foarte bine reglementată și poate avea diferite forme prin care se manifestă, atât de către superior, cât și de către alți colegi de muncă.

Hărțuirea la locul de muncă este reglementată din punct de vedere legal. Hărțuirea la locul de muncă poate să fie una de natură fizică, psihică, emoțională.

Poate să fie sub forma unui bullying permanent. Inclusiv marginalizarea reprezintă formă de hărțuire .”, spune specialistul în domeniu.

Pe lângă hărțuirea sexuală, care este considerată o faptă penală, există și alte tipuri de hărțuire care se pot întâlni la locul de muncă și reprezintă fapte civile.

Hărțuirea sexuală excede cumva sfera aceasta a dreptului contravențional. Nu mai vorbim despre o faptă civilă, ci vorbim despre o faptă penală.

Hărțuirea sexuală este doar în cadrul raportului de muncă și poate să fie cu un superior sau un coleg care este pe aceeași poziție cu noi
.”, spune specialistul în domeniu. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cum își pot da seama angajatele că sunt hărțuite la locul de muncă

hărțuire la locul de muncă
Cum își pot da seama angajatele că sunt hărțuite la locul de muncă[Sursa foto: freepik]

După cum spunea, hărțuirea poate veni atât din partea unui șef, cât și din partea altor colegi de birou. Atunci când vorbim despre o formă de hărțuire din partea unui șef, putem să amintim până și presiunea pe care o pune asupra unui angajat pentru a termina taskurile de muncă.

De asemenea, mailurile sau SMS-urile repetitive trimise în afara programului de lucru pot constitui, de asemenea, o formă de hărțuire.

În cazul colegilor de muncă, există diferite forme pe care această hărțuire le poate lua. Pornind de la comentariile răutăcioase pe care le face în mod repetat un coleg de muncă, până la mici îmbrânceli sau jigniri adresate.

Potrivit specialistului în domeniu, principala modalitate prin care putem identificat un tip de hărțuire este caracterul repetitiv al unei fapte.

Specificul activității de hărțuire îl reprezintă tocmai această acțiune de repetitivitate.

Ea poate să fie sub aceeași formă sau poate să schimbe formele .”, spune specialistul în domeniu.  

De asemenea, hărțuirea la locul de muncă poate să presupună și o formă în care nu ești lăsat să te exprimi sau o formă de marginalizare.

O formă prin care tu nu ai niciun fel de drept de a-ți expune părerile într-o colectivitate, între colegii de birou și șefii în același timp, este cu siguranță o formă de hărțuire .”, a precizat specialistul în domeniu.

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Ce poți face atunci când te confrunți cu o formă de hărțuire la locul de muncă

Citește și: Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă

hărțuire la locul de muncă
Ce poți face atunci când te confrunți cu o formă de hărțuire la locul de muncă[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important ca persoanele care se confruntă cu astfel de forme de hărțuire la locul de muncă să știe că indiferent de situație, vor avea de câștigat atunci când cer ajutorul.

Nu te dă nimeni afară că te-ai plâns pentru că ai fost hărțuit. Și dacă te dă, este un mare act de abuz și poate fi contestat în instanță .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, în cazul în care te confrunți cu o formă de hărțuire din parte unui coleg de muncă, apelează cu încredere la superiorul tău. Dacă vorbim de o hărțuire care vine de la șeful tău, atunci este momentul în care trebuie să faci o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.  

Totodată, este foarte important ca în astfel de situații să aduni cât mai multe dovezi care să ateste această formă de hărțuire.

Eu i-aș sfătui pe toți cei care primesc amenințări, mai ales la locul de muncă, să înregistreze convorbirile respective. Înregistrarea atunci când este vorba despre o infracțiune, întotdeauna este legală .”, spune specialistul în domeniu.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Astăzi, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D Șoc total pentru Asiye

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies