Primul an de viață al bebelușului. Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea copilului!

Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață
Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață

În primele 12 luni de viață ale bebelușului, creierul lui crește de la 400 de grame la 1.000, iar neuronii săi sunt mai mulți decât ai unui altud. Creșterea și dezvoltarea creierului sunt determinate genetic, dar modul în care acesta crește se bazează foarte mult pe ce tip de interacțione socială va avea în viața lui cel mic.

În acest proces părinții trebuie să fie foarte implicați, mai ales mama, deoarece dacă interacțiunilor sociale și emoționale din primul an de viață lipsesc copilul va avea parte de tulburări emoționale.

Citeste si: Cum îți motivezi copilul să învețe. ,,Părinții sunt ghizii cu adevărat”

1. Asigură-te că locuința ta este un mediu sigur pentru bebeluș

Primul an de viață al bebelușului[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cât durează enterocolita la copii. Prevenirea și gestionarea enterocolitei la copii, sfaturi și recomandări pentru părinți!

2. Alăptarea sau hrănirea corectă 

În primul an de viață pentru bebeluș este foarte importată interacțiunea cu mama sa, deoarece de la ea vor învăța tot ceea ce trebuie să știe. Plânsul este principalul, dar și unul dintre instrumentele importante prin care micuțul realizează o legătură foarte strânsă cu mama lui.

Bebelușul își dorește să fie legănat, mângâiat și luat în brațe, iar aceste gesturi îl fac să se simtă confortabil la nivel psihic, iar confortul este foarte important pentru ca relația dintre mamă și copil să fie una strânsă și puternică.

3. Oferă bebelușului oportunități de explorare și mișcare în siguranță 

Primul an de viață al bebelușului[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Dacă cel mic se va simți în siguranță lângă mama lui el va dezvolta un atașament destul de puternic față de femeia care i-a dat viață, dar dacă se întâmplă fix opusul și nu i se oferă aceste gesturi, el nu se va liniști, deoarece mama nu va veni, sau va veni și va pleca.

4. Interacționează cu bebelușul tău, vorbește-i și cântă-i, citindu-i cărți adecvate vârstei 

Primul an de viață al bebelușului[Sursa foto: Freepik]

5. Respectarea rutinelor de somn și alimentație 

Ruxandra Luca, specialist în parenting, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre cum să fii alături de copilul tău în primul an de viață. Ea a spus că este nevoie să le răspundem foarte rapid celor mici și să le satisfacem nevoile fizice.

,,Este foarte simplu au nevoie în primul rând să le răspundem imediat, adică sa le satisfacem nevoile astea fizice.

Îți închipui că nu are multe motive pentru care plânge, dacă e schimbat, dacă e spălat, dacă e hrănit și dacă nu îl doare nimic, dar durerea asta i-o alini de foarte multe ori, pur și simplu îl strângi la piept, și îl leagănă mami, pentru că mama este persoana cu care se creează atașamentul acesta primar. Importanța tatălui este extraordinar de mare, a nu se neglija rolul tatălui, dar în primul an de viață, deoarece a crescut în burtica ei nouă luni, tot în brațele ei caută alinare”, a
spus Ruxandra Luca.

6. Igienă și sănătate

Primul an de viață al bebelușului[Sursa foto: Freepik]

Cu toate astea, ea a mai declarat că în egală măsură și tatăl poate fi implicat seara, în momentul în care cel mic trebuie spălat, sau măcar să fie alături de parteneră, ajutând-o la lucrurile casnice, cum ar fi spălatul de rufe.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

,,În egală măsură tatăl poate fi implicat seara, la băiță, sau măcar să fie acolo pentru ea să pună vasele la spălat, rufele, treburi din astea. Noi ca specie în momentul în care copilașul plânge, instinctiv îl iei să îl liniștești, dar au apărut de-a lungul timpului tot felul de idei, lasă-l sa plângă, plânge ca sa îl iei in brate, si multe lucruri de acest tip”, a mai declarat specialistul în parenting.

7. Construirea unei relații emoționale puternice 

Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață
Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață[Sursa foto: PixaBay]

Copilul are nevoie să îi răspunzi nevoilor, deoarece se va dezvolta diferit față de cel care a fost lăsat să plângă.

,,Copilul are nevoie să-i răspunzi nevoilor pentru că într-un fel se dezvoltă copilașul care nu a fost lăsat să plângă, creierul lui, și în altfel al copilașului căruia părinții nu au sărit Imediat să-l ia în brațe să fie acolo pentru el. Părintele acesta care răspunde nevoii copilului este cel mai important pentru sănătatea lui emoțională ba chiar pentru succesului în viață și nu exagerez cu nimic deoarece s-a demonstrat”, a mai spus aceasta. 

Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață
Cum poți fi alături de copilul tău în primul lui an de viață[Sursa foto: PixaBay]

 


Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Naștere naturală versus cezariană. Când și cum să iei decizia corectă pentru tine și bebelușul tău

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies