Dintr-o enumerare a deserturilor fabuloase pe care ni le ofera Orientul nu poate lipsi sutlacul.
Daca mancai cu mare pofta orezul cu lapte de la bunica, in mod sigur n-ai sa refuzi o portie de sutlac. Bucataria turceasca e faimoasa pentru deserturile pe baza de lapte si budinca. Daca intri intr-un magazin de dulciuri din Istanbul sau te ratacesti in zona deserturilor din faimosul Grand Bazar, ai sa iesi la fel de impresionata ca dintr-un muzeu de arta unde fiecare exponat are in spare o istorie, o poveste.
Sutlacul ocupa un loc de cinste in gastronomia turceasca, dar si in multe tari asiatice. Il vei gasi preparat in fiecare casa si servit in fiecare restaurant din Turcia.
Este un desert extrem de sanatos si de multe ori completeaza de minune o masa bogata. Sutlacul este fantastic atunci cand este preparat din lapte proaspat si mai gras. Ba chiar turcii alearga si dintr-un oras sau dintr-o regiune in alta pentru a procura lapte direct de la fermieri, pentru ca doar asa pot obtine un sutlac cu gust autentic.
Calitatea laptelui e esentiala mai ales cand vorbim de o bucatarie care are atat de multe deserturi pe baza de lapte si cu atat mai important e in compozitia sutlacului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sutlacul se poate aromatiza cu scortisoara, ghimbir sau vanilie pentru a-i da gustul oriental autentic. Turcii il mananca atat rece, dar si cald, iar in unele regiuni se renunta la zahar si se transforma sutlacul intr-o budinca aperitiv. Sultacul nu e neparat un preparat festiv, ci mai degraba un desert usor de familie, mai ales pe placul copiilor.
Citeste si: Prăjituri de post: Melcișori cu nucă
Citeste si: Prăjituri de post: Negresă cu merișoare
Citeste si: Retete de post: mâncare de prune uscate, DELICIUL după o veche reţetă oltenească
Ingrediente:
1 litru de lapte, 100 grame orez cu bob rotund, 150 grame zahar, 2 linguri amidon, 1 galbenus de ou, Esenta de vanilie, coaja de portocale
Mod de preparare:
Spala orezul si pune-l la fiert in apa. Lasa-l sa fiarba usor pana cand devine moale. Pune de-o parte o cana de lapte, iar restul amesteca-l cu zahar, esenta de vanilie si coaja de portocala si pune-l peste orez. Pune cratita din nou pe foc, la fiert, da focul incet si lasa totul sa fiarba inca 10 minute.
Citeste continuarea aici.