Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional

Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional
Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional

Află din rândurile de mai jos cum poți recunoaște abuzurile emoționale!

Manipularea prin gaslighting este o tactică de abuz psihologic și emoțional des întâlnită, ce conduce la o stare de îndoială în ceea ce privește amintirile, percepțiile și echilibrul mental al victimei aflate într-o relație și nu numai. Recunoașterea abuzului emoțional poate fi dificilă, dar există anumite semne și comportamente specifice care pot indica prezența acestuia. Iată o scurtă descriere a unor aspecte care pot indica abuzul emoțional:

Cum recunoști gaslighting-ul

Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional[Sursa foto: freepik]

Gaslighting-ul poate avea efecte devastatoare asupra persoanei care ajunge în rolul de victimă. Astfel, abuzul emoțional poate fi recunoscut prin negarea frecventă a experiențelor și sentimentelor de către persoana manipulatoare, iar acest lucru afectează încrederea în propria percepție și realitate. O altă formă de gaslighting este atunci când manipulatorul încearcă să distorsioneze întâmplările sau prezintă informații contradictorii într-un mod subtil, pentru a părea că are dreptate în ceea ce spune.

De asemenea, un alt semnal este când victima începe să se simtă confuză și nesigură în privința amintirilor sau evenimentelor trecute după interacțiunile cu persoana respectivă. Oamenii manipulatori tind să nege lucrurile spuse chiar dacă există dovezii contrare și ajung să mintă cu lucruri evidente.

Din nefericire, gaslighting-ul conduce la izolarea socială și la limitarea accesului la surse externe de informații. Manipulatorul își poate dori ca oamenii să depindă întotdeauna de interpretările sale, pentru a simți sentimentul de control. 

Citește și: Ce reprezintă un prieten cu beneficii. Cum să identifici semnele atunci când cineva caută doar o aventură de scurtă durată!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional[Sursa foto: freepik]

Ce să faci atunci când cineva este abuziv emoțional cu tine

Oamenii trebuie să acționeze ca atare în fața comportamentelor abuzive emoționale, cu multă înțelepciune și hotărâre pentru a-și menține echilibrul emoțional și mental.

Aceștia trebuie să analizeze cum se simt în prezența persoanei respective și cum afectează aceste interacțiuni stima lor de sine și sănătatea emoțională. Ulterior, este nevoie de stabilire a unor limite clare și reguli în relația de cuplu. Mai precis, victimele trebuie să fie ferme și să se facă clar înțelese, prin a comunica faptul că nu au de gând să tolereze insulte, manipulări sau alte acțiuni nepotrivite. 

Mulți oameni își găsesc refugiul și sprijinul în prieteni de încredere, familie sau chiar un terapeut. Dacă comportamentul abuziv persistă și nu se îmbunătățește, aceștia trebuie să limiteze sau să întrerupă pentru totdeauna contactul de orice fel cu acea persoană, pentru protejare a sănătății mentale. Așadar, este de reținut faptul că dacă abuzatorul nu schimbă cu nimic situația, ieșirea din relație este cea mai sănătoasă opțiune pe termen lung. 

Citește și: Atracția subtilă. Descoperă mentalitățile pe care bărbații le apreciază la o femeie și care îi captivează inima!

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional[Sursa foto: freepik]

Cum să ieși dintr-o relație în care ceealaltă persoană este abuzator

Într-o relație de cuplu este des întâlnită această formă de abuz emoțional. De obicei, victima ajunge să fie dispusă să se îndoiască de propriile percepții pentru a menține relația în picioare. Este un proces dificil ieșirea dintr-o relație cu un abuzator, iar această etapă presupune curaj, determinare și sprijin din partea oamenilor dragi. 

Victimele abuzului emoțional trebuie să își dea voie să recunoască și să accepte faptul că relația este toxică, să admită că merită o viață mai bună. Conectarea cu prietenii, familia sau grupurile de sprijin este un pas important de depășire a despărțirii. După ce are loc separarea, este recomandat ca victimele să blocheze numărul de telefon și conturile de social media, cât și să evite interacțiunile fizice cu abuzatorul.

De asemenea, terapia sau consilierea pot fi de ajutor în această perioadă crucială, pentru ca oamenii să își înțeleagă traumele și să își construiască o imagine sănătoasă despre ei și despre relațiile viitoare. Mai mult decât atât, în timpul procesului de vindecare pot descoperi că este important să se cunoască cu adevărat și să se accepte așa cum sunt. Iertarea de sine pentru momentele în care au rămas într-o relație abuzivă este crucială pentru a-și permite să meargă mai departe cu sufletul împăcat. 

Cum recunoști gaslighting-ul și ce poți să faci să ieși dintr-o relație în care ești abuzată emoțional[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce reprezintă un prieten cu beneficii. Cum să identifici semnele atunci când cineva caută doar o aventură de scurtă durată!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies