Se pare că în funcție de vinul ales, acesta trebuie consumat cu anumite feluri de mâncare. Însă știați cum se poate asocia corect?
Aflați din rândurile următoare cum puteți asocia cel mai bine un anumit tip de vin, cu mâncarea pe care o serviți. În plus, descoperiți și care sunt preparatele pe care le puteți combina cu vinul alb, rose și cel roșu, toate acestea, chiar de la expertul în vin, Mircea Niculescu, invitat în cadrul emisiunii “Teo Show”, de la Kanal D.
Cum să asociem corect vinul cu mâncarea
Atunci când vine vorba despre ocaziile speciale în care alegem să deschidem o sticlă de vin, în compania prietenilor sau a familiei, vinul ales, trebuie să se ridice la înălțimea preparatului, dar și a așteptărilor din partea invitaților. Astfel încât, în funcție de preparatul pe care îl vom servi, vinul poate să fie asociat de obicei, după cum urmează:
- Vin alb – sushi, fructe de mare, piept de rață, curcan, file de morun cu sparanghel și sos olandez și file de calcan sau biban de mare etc.
- Vin roșu – piept de rață, curcan, aperitive cu prosciutto, ruladă de cerb umplută cu smochine, ruladă de fazan cu piure de castane etc.
- Vin rose – piept de rață, curcan etc.
Vinul alb
Atunci când vine vorba despre vinul alb, expertul în vin, Mircea Niculescu ne-a dezvăluit care sunt recomandările în privința preparatelor pe care le putem consuma, alături de un pahar de vin alb, recomandări care pot fi urmate și la mesele de Crăciun sau Revelion.
„ Am să încep cu câteva recomandări legate de vinurile albe. Noi aici avem o șarbă maturată la baric, pe care eu vă recomand să o asociați cu o ciulama de pui. Ideea este că vorbim de un vin semi-aromat, care și-a petrecut câteva luni în butoaiele de stejar, și în felul ăsta și-a dezvoltat complexitatea. Este o recomandare care poate fi urmată și pe mesele de final de an.”, a menționat expertul în vin.
Citeste si: Ce beneficii are vinul roșu și cu ce preparate culinare se potrivește de minune
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Vinul rose
Atunci când vine vorba despre vinul rose, se pare că alegerea cea mai bună este de a-l asocia cu respectiva culoare pe care preparatul îl are, în concordanță cu vinul ales. Astfel încât, vinul rose este potrivit mai ales cu somonul, creveții și salatele.
„ Recomandarea principală este să mergem pe culoare, iar standardul pentru vinul rose se referă în unele cazuri și la culoarea cărnii de somon.
Citeste si: La ce temperatură se bea vinul roșu
Vinul roșu
Atunci când vine vorba despre vinul roșu, se pare că cel mai bine se potrivesc preparatele pe bază de carne de porc. Bineînțeles, atunci când pregătim masa pentru sărbători, putem avea alături, un pahar de vin roșu, numai bun de savurat.
„ Vinurile roșii le-aș recomanda cu preparatele pe bază de carne de porc sau cu o plăcintă de berbecuț, dar ținând cont de faptul că sarmalele sunt nelipsite de sărbători, puteți să asociați o Fetească Neagră și cu sarmalele.”, a declarat specialistul.
Citeste si: Cu ce se scot petele de vin roșu
Ce facem atunci când ne dorim să adăugăm apă, în vin
Majoritatea persoanelor obișnuiesc să deguste un vin, în combinație cu apa. Astfel încât, expertul în vin, Mircea Niculescu a dezvăluit faptul că cel mai bine, atunci când ne dorim să facem acest lucru, ar fi să avem apa, separat, într-un alt pahar.
„ Dacă simți nevoia să pui ceva în acel vin, nu este numai vina ta, s-ar putea ca cel care ți-a recomandat vinul, cel care ți-a adus acel vin, momentul, să nu fie cel mai potrivit, deci consumatorul trebuie să fie cumva protejat de situații de genul acesta.
Părerea mea este că dacă simți nevoia de apă, lângă vin, cel mai important lucru este să ai un pahar lângă.”, a susținut acesta.
Citeste si: Totul despre dependența de mâncare. ”Ajungem să facem aceste lucruri pe pilot automat fără să ne dăm seama.”