Cum scapi de amintirile neplacute? Iata cele doua metode garantate, descoperite de psihologi!

Cum scapi de amintirile neplacute? Iata cele doua metode garantate, descoperite de psihologi!
Cum scapi de amintirile neplacute? Iata cele doua metode garantate, descoperite de psihologi!

Potrivit cercetatorilor, exista metode prin care putem uita amintirile dureroase.

Cercetatorii, despre cum scapi de amintirile neplacute

Psihologii de la Universitatea Cambridge au realizat un studiu in urma caruia prezinta doua metode prin care putem scapa de amintirile neplacute pe care oricare dintre noi le are, scrie Medicalnewstoday.com. Roland Benoit, coordonatorul studiului, precizeaza ca aceste doua mijloace sunt: suprimarea amintirilor si inlocuirea amintirilor neplacute cu altele, mai placute.

Cercetarile au demonstrat ca este posibil sa blocam unele amintiri, astfel incat ele sa ramana doar in subconstient.

Acest proces este numit „uitarea intentionata”.

Cum functioneaza „uitarea intentionata” a amintirilor neplacute

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Pentru a observa cum functioneaza acest proces de uitare, cercetatorii au analizat creierul unor voluntari, la RMN. Suprimarea amintirii dureroase si inlocuirea ei cu alta mai placuta sunt metode la fel de eficiente, spun expertii.

Studii similare au fost realizate la Universitatile Stanford si Oregon, in anul 2004. Michael Anderson, unul dintre coordonatorii acestui studiu, spune ca mecanismul poate fi intalnit la orice persoana: „Procesul de uitare activa este un mecanism de baza pe care noi il folosim ca sa eliminam orice amintire tulburatoare, ca sa ne putem concentra pe ce trebuie sa facem in prezent”.

Un experiment inedit despre cum scapi de amintirile neplacute.

In cadrul unui experiment, Anderson a rugat mai multe persoane sa invete cateva perechi de cuvinte. Apoi, unii voluntari au fost rugati sa incerce sa uite o parte din aceste cuvinte. Scanat cu ajutorul unui aparat RMN, creierul celor care au incercat sa uite cuvintele arata o activitate diferita.

Ulterior, toti subiectii au fost rugati sa-si aminteasca toate cuvintele, iar cei care au recurs la uitarea voluntara nu au mai reusit acest lucru.

Cercetatorii spun ca in cazul unor amintiri dureroase, creierul nostru poate reactiona la fel ca atunci cand controleaza o activitate fizica: daca nu vrem sa ne miscam o mana, atunci nu o vom misca.
Citeste continuarea pe: www.adevarul.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

VIDEO Motivul pentru care Gagea nu este de acord cu prietenia dintre Alexandra și Roberta. „Mi se pare că se cam folosește de tine”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Prin ce a trecut Kate Middleton la începutul relației cu Prințul William. Momentul în care s-a simțit „umilită” de comportamentul soțului ei: "Suportase ani la rând"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Al treilea date dintre Sebastian și Roberta a fost plin de peripeții! „Na reacții pe ea” Sebastian a reușit să o enerveze pe Roberta încă de la început

A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni


Cookies