Smântâna, iaurtul și untul de casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Noi vă învățăm cum să le preparați simplu și rapid.
Chiar dacă în magazine puteți să găsiți toate produsele de care aveți nevoie, este mult mai sănătos să învățați să le preparați, din cât mai puține ingrediente. Untul, iaurtul sau smântâna de casă se fac foarte repede și sunt extrem de gustoase.
Cea mai rapidă rețetă pentru untul de casă
Citeste si: 4 Tipuri de dressing pentru salata ta de legume
Citeste si: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
Astăzi v-am pregătit trei rețete simple, ca să învățați să preparați acasă trei ingrediente de bază din bucătăria fiecărei gospodine. Este vorba despre smântână, unt și iaurt.
După ce veți încerca aceste preparate făcute în casă, cu siguranță nu o să vreți să le mai cumpărați din magazine.
Vom începe cu untul de casă. Acesta se prepară rapid, din smântână dulce pentru frișcă. Este singurul ingredient de care veți avea nevoie.
Cumpărați smântână care să aibă peste 30% grăsime să fie dulce și nefermentată. Înainte de a prepara untul, trebuie să lăsați smântâna în frigider, cel puțin 5 ore.
Apoi bateți smântâna cu un mixer sau în robotul de bucătărie. Dintr-un kilogram de smântână dulce pentru frișcă, veți obține aproximativ 350 de grame de unt.
După câteva minute de mixare, se obține frișca. Măriți viteza mixerului și mai bateți smântâna încă 10 minute. Veți observa că în partea de sus va rămâne untul, iar jos o zeamă.
Strecurați untul și apoi îl puneți într-un vas cu apă rece, care să aibă și câteva cuburi de gheață. Untul trebuie frământat câteva minute în această apă.
Apoi scoateți untul, îl puneți într-un prosop și îl stoarceți bine. Îl puneți pe o farfurie, îl modelați cu mâinile și puneți sare grunjoasă peste el, în funcție de cât de sărat vă doriți să fie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Untul astfel obținut se învelește în hârtie de copt și se pune în recipiente cu capac.
Citeste si: Rețetă de supă cremă de mazăre. Ingrediente și mod de preparare
Citeste si: Rețetă de GOGOȘI la cuptor. Cu ce sunt diferite față de cele clasice
Cum se prepară iaurtul și smântâna de casă
Acum, că ați aflat cum se face rapid untul de casă, haideți să vedem și cum trebuie să procedați pentru a obține o smântână delicioasă .
O puteți prepara în două feluri: din smântână pentru frișcă sau din iaurt.
1. Smântână de casă, din smântână pentru frișcă
Citeste si: Rețetă de GOGOȘI la cuptor. Cu ce sunt diferite față de cele clasice
Ingrediente:
- 240 ml smântână grasă pentru frișcă
- 60 ml lapte
- o linguriță de oțet de vin alb
Mod de preparare:
Laptele se amestecă bine cu oțetul și se lasă deoparte 10 minute. Puneți smântâna pentru frișcă într-un borcan, adăugați laptele cu oțet și amestecați foarte bine.
Puneți capacul borcanului și lăsați-l o zi la temperatura camerei. Veți vedea că s-a format deja smântâna. Aceasta se depozitează în frigider.
2. Smântână de casă, din iaurt
Ingrediente:
- 400 g iaurt
- o linguriță de suc de lămâie
Mod de preparare:
Puneți iaurtul într-o sită mai deasă și așezați sita deasupra unui castron. Băgați în frigider peste noapte. A doua zi, zerul care s-a scurs de la iaurt se aruncă, iar peste iaurt se adaugă zeama de lămâie și se amestecă.
Smântâna astfel obținută se bagă două ore în frigider.
3. Iaurt de casă
Citeste si: Rețeta de cornulețe fragede, cu smântână și unt
Ingrediente:
- 500 ml lapte de casă fiert
- 125 g iaurt
Mod de preparare:
Cumpărați lapte gras și proaspăt, ideal din piață. Iaurtul pe care îl cumpărați trebuie să aibă peste 3% grăsime. Puneți laptele să fiarbă și când începe să dea semne de fierbere, opriți focul.
Lăsați laptele să se răcească, dar nu de tot, ci cât să nu vă frigă la deget. Apoi turnați laptele în borcane și deasupra lui puneți iaurt. Amestecați foarte bine.
Puneți capacele borcanelor și apoi le înveliți cu prosoape de bucătărie și le lăsați să stea într-un loc cald, pentru o zi. După această perioadă, le mutați în frigider.