Raluca Bădulescu analizează ţinutele femeilor de acum un secol! Vezi ce spune despre Martha Bibescu şi Hariclea Darclee.
Româncele au fost dintotdeauna fascinante de modă, poate și pentru că femeiele de pe plaiurile mioritice au un chip frumos, mult diferit de cel al altor reprezentante ale Evei din țările din întreaga lume.
Citeste si: Raluca Badulescu lanseaza spectacolul de clubbing: ‘’REGINA REGEASCA- WHEN FASHION MEETS MUSIC”
La ţinutele, în general, sobre, accesoriile obligatorii în acea vreme erau pălăriile foarte largi.
Raluca Bădulescu analizează ţinutele femeilor de acum un secol! "Avantajul de a proveni dintr-o clasă socială importantă şi de a circula prin toată lumea a făcut din ea şi o adevărată divă"
La evenimente sociale, doamnele, în special cele din lumea bună, îşi etalau colecţiile de bijuterii cu o aviditate orientală pentru strălucire şi admiraţie din partea celorlalţi atât de familiară şi românilor din secolul XXI. O asemenea ocazie specială era balul. Din 1918 şi până în perioada celui de-al doilea război mondial, balurile, scria Constantin Argetoianu, erau fastuoase, scăldate ”în profunzimea de mătăsuri, de catifele, de dantele şi de pene din care răsăreau busturile femeilor, varietatea de culori a uniformelor şi orgia de flori răspândite în toate colţurile”.
Ce spune Raluca Bădulescu despre ţinutele celor mai apreciate doamne ale începutului perioadei interbelice!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei secolulului trecut! Romancieră bogată, poetă şi om politic, un adevărat etalon de senzualitate şi inteligenţă, ea se remarca prin eleganţă şi un stil aparte.
” A fost printre primele femei care au avut îndrăzneala de a purta alt gen de rochii decât cele pe care le întâlneai în rândul reprezentantelor sexului frumos! Martha Bibescu a renunţat la catifea şi la stofele grele, gen postav, pentru a da curs ţinutelor vaporoase din mătase, cu o palmă peste genunchi! Atenţie, a fost cea dintâi care şi-a tuns părul scurt şi a făcut să se vorbească mult pe marginea acestui subiect! Mai mult, look-ul ei a devenit încet, încet un trend şi doamnele au ales să o copieze atât ca stil vestimentar, cât şi ca mod de a gândi, mai liber, concret mai democratic ”, a caracterizat-o Raluca Bădulescu!
Citeste si: Am călătorit în timp! Muzeul Micul Paris, locul unde descoperi minunata perioadă interbelică! Imagini unice!
Hariclea Darclee! ”Apariţia ei într-o ţinută roz, la unul dintre balurile importante a creat rumoare”
Hariclea Darclee, fiica moşierului de origine greacă Ion Haricli şi a Mariei Aslan, nepoată a domniţei Mavrocordat, s-a numărat printre marile personalităţi ale vremii! A studiat pianul în particular şi a luat lecţii de canto la pensionul „Lobkovitz” din Viena cu profesoara Marchesi, la Bucureşti cu profesoara de origine franceză Madame La Kerre şi la Paris cu E. Duvernois de la Conservator. În 14 decembrie 1888, a debutat pe scenă cu rolul „Margaretei” din Faust, de Charles Gounod, la Opera din Paris. Triumful de acolo i-a adus contractul unui turneu început în vara anului următor prin marile săli de operă ale Europei.
” Hariclea Darclee era unică prin frumuseţe şi vestimentaţie! Avantajul de a proveni dintr-o clasă socială importantă şi de a circula prin toată lumea a făcut din ea şi o adevărată diva în privinţa fashion-ului anilor 1900! Artistă desăvârşită, cu spirit liber, ea a înlocuit rochiile de culoare închisă, care se purtau în Bucureştiul acelei perioade, cu unele de o culoare extrem de îndrăzneaţă! De altfel, în scrierile vremii, apariţia ei într-o ţinută roz, la unul dintre balurile importante a creat, initial, rumoare printre invitaţi, dar pe urmă, a sfârşit, la finalul serii, prin a fi admirată de toţi bărbaţi veniţi la eveniment. În atari condiţii, se poate spune că, uneori, un dram de şoc vestimentar poate schimba optica despre modă a unei lumi puţin mai conservatoare ”, a spus Raluca Bădulescu!