Cum ştii că nu eşti în relaţia potrivită?

cum stii ca nu esti in relatia potrivita
Cum știi ca nu ești în relația potrivita

Relațiile sunt cel mai important aspect din viața unei persoane, fie că vorbim de familie, partener de viață sau prieteni. Din nefericire, multe persoane se confruntă cu relații ce ajung să devină toxice, deși la început erau minunate.

În cadrul unei emisiuni, consilierul relațional Ana Maria Ducuță a explicat ce înseamnă o relație toxică, dar și cum putem să ne dăm seama că situația nu este una potrivită.

Ce este o relație toxică

efectele unei relatii toxice
Care sunt efectele unei relații toxice[Sursa foto: freepik]

Citește și: Pauzele de cuplu sunt bune?

Specialistul a mărturisit că există diferențe între o relație disfuncțională și una toxică.

De multe ori, partenerii nu își dau seama că în cuplu există o toxicitate, care va duce către probleme serioase.

„O relație toxică este o relație în care lucrurile nu mai merg bine sau deloc, iar unul sau ambii parteneri nu conștientizează acest lucru și ajung în punctul în care, ceea ce ar simți în mod normal față de oricine altcineva, este reprimat. În momentul în care vorbești de o relație toxică, vorbești de manipulare, abuzul, pedeapsa prin tăcere, care se întâmplă și care nu opresc relația.”

, a declarat consilierul.

Persoanele care se află în astfel de relații suferă tulburări de comportament și din nefericire, uneori devin victime.

„Relația toxică te învață că poți și să te prefaci, că nu trebuie neapărat să primești iubire de la celălalt. În cadrul relației toxice, înveți să fii un personaj, până în punctul în care nu mai știi cine ești.”

, a povestit specialistul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Cum ne poate afecta gelozia relația

relatie toxica
Ce este o relație toxică[Sursa foto: freepik]

Citește și: Care sunt semnele iubirii într-o relație

Unul dintre cele mai comune aspecte ce duc la certuri și neînțelegeri este gelozia.

În cele mai multe cazuri, acest comportament devine extrem și nu doar că afectează armonia din relație, ci și încrederea în propria persoană.

„Gelozia este unul dintre simptomele relației toxice, cel mai vizibil întâlnit. Însă nu este doar despre gelozie această toxicitate, este despre a îți pierde încrederea în tine, despre a ceda în favoarea partenerului în permanență. Compromisul devine un limbaj al iubirii.”, a explicat Ana Maria Ducuță.

Cu toate că o persoană se poate afla într-o relație toxică, aceasta se complace în acea situație, fără să aibă curajul de a rupe legătura. Consilierul relațional a explicat de ce apare această situație de conflict interior.

„Apare starea de ură-iubire: eu am sentimente față de tine, vreau să te văd în fiecare zi, dar te urăsc pentru tot ceea ce aș vrea să primesc de la tine și nu îmi oferi.

Dacă viața mea este mai mizerabilă și mai nefericită decât atunci când eram singur, sunt într-o relație care nu funcționează pentru mine.”, a povestit specialistul.

Citește și: Denisa și Bogdan, ceartă aprinsă în camera roșie! Concurentul nu vrea să înțeleagă că fata nu are sentimente pentru el: „Mai mult decât prieteni nu putem să fim”- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Diferențele dintre parteneri, o problemă pentru cuplu

relatie toxica semne
Semnele unei relații toxice[Sursa foto: freepik]

Există multe situații în care partenerii s-au înțeles la început, însă unul din ei s-a dezvoltat, s-a schimbat sau și-a modificat percepțiile. În acel moment, apar disfuncții relaționale, iar situația dintre cei doi poate fi toxică, deoarece există prea multe diferențe.

„Dacă cei doi parteneri cresc diferit și nu se mai întâlnesc, spațiul dintre ei devine toxic. Nivelurile de toxicitate diferă și asta depinde și în funcție de ceea ce, eu ca ființă umană am acumulat înainte de relație. Dacă eu am fost o persoană toxică cu oamenii din viața mea, până să fiu cu tine, eu nu o să fiu brusc altă persoană. Noi suntem în realitate ceea ce suntem în preajma oamenilor apropiați.”, a mărturisit specialistul în relații.

Un alt comportament total greșit este acela de a intra într-o nouă relație, imediat după ce am scăpat de relația toxică. Pentru ca un om să fie capabil de o legătură sănătoasă cu celălalt, este nevoie de timp pentru vindecare.

„Aceasta este o greșeală atât de întâlnită: am ieșit din relația toxică și mă vindec, intrând în altă relație. De data aceasta va fi mai toxic, pentru că dacă nu am apucat să vindec rănile, sunt extrem de vulnerabil.”, a declarat consilierul.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Totul despre compatibilitatea în cuplu

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies