Toamna îşi intră în drepturi încet, dar sigur, iar meteorologii au emis prognoza pentru următoarele luni. Astfel, în septembrie, octombrie şi în noiembrie, valorile termice vor fi mai ridicate faţă de normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării.
În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 9,6 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Maramureş (10 grade Celsius), valori termice medii între 10 şi 13 grade Celsius se vor consemna în Muntenia, Banat, Crişana şi Moldova, iar 14 grade în Dobrogea.
Cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în octombrie, apropiate de mediile multianuale, local excedentare în regiunile centrale, vestice şi estice, respectiv peste norma stabilită la 43,5 litri/mp.
Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 70 litri/mp), Banat, Transilvania, Crişana şi Muntenia (până la 68 litri/mp), iar în Moldova şi Dobrogea, de până la 41 litri/mp.
NOIEMBRIE
Potrivit ANM, în noiembrie, temperatura medie lunară a aerului a avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Norma climatologică a lunii este stabilită la 3,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi de până la 5 grade Celsius în Moldova, Transilvania şi Maramureş, până la 6 grade în Oltenia, Muntenia şi Crişana, până la 7 grade Celsius în Banat, iar în Dobrogea de 8 grade Celsius.
Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale şi estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.
Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 41,5 litri/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 81 litri/mp, Maramureş la 77 litri/mp, în Crişana la 63 litri/mp şi de 58 litri/mp în Banat, iar la polul opus se vor înregistra maximum 46 litri/mp în Dobrogea şi de 36 litri/mp în Moldova