Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul

Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul
Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul

Deseori, chiar dacă un cuplu nu mai funcţionează, partenerii aleg să rămână împreună pentru copii. Mamele spun că nu vor să îşi lase copilul fără tată, dar impactul asupra lor şi asupra progeniturilor este uriaş. Câteva consecinţe ale acestei decizii sunt limpezite de psihoterapeută Domnica Petrovai.

Psychologies: În nenumărate cazuri, mamele rămân în relaţîi nefericite sau abuzive şi nu pleacă „pentru copii“. Care este explicaţia acestui fenomen des întâl­nit în România?

Domnica Petrovai: Frică de singurătate, teamă de nou şi incertitudine, îngrijorările financiare, statutul de femeie divorţată, temerile legate de copii, dacă vor fi bine fără tatăl lor în preajma („copiii au nevoie şi de mama, şi de tată“), vină, ruşinea, eşecul…

Într-adevăr, separarea şi divorţul sunt decizii dificile, traumatizante, iar primul gând al femeilor este să ceară ajutor şi să încerce să rezolve problemele apărute în relaţie.

Divorţul nu este o soluţie pentru conflicte şi tensiuni, orice cuplu are momentele lui de criză, ce pot fi depăşite, dar, dacă asta nu este posibil şi discutăm de abuz. atunci soluţia este separarea pentru o perioada sau chiar divorţul.

Femeile trebuie să vadă dacă nefericirea lor nu are legătură şi cu ele; ce ar putea schimbă? Cum au contribuit la această evoluţie a relaţiei? Au, poate, aşteptări nerealiste, o imagine idealizată a ceea ce înseamnă viaţă de cuplu? Au o atitudine imatură asupra cuplului şi a vieţîi de familie?

Înainte de a ieşi dintr-o relaţie, este esenţial să ne răspundem la câteva întrebări esenţiale: ce ne-a atras la partener? La ce nevoie a răspuns iniţial relaţia? Care a fost nesiguranţă noastră? Ne-am lovit de dependenţă, de teamă de abandon?

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

A şasea cea mai răspândită formă de cancer ucide anual peste 2.500 de români

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies