Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul

Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul
Cuplu: rămânem împreună de dragul copiilor? Ce spune psihologul

Deseori, chiar dacă un cuplu nu mai funcţionează, partenerii aleg să rămână împreună pentru copii. Mamele spun că nu vor să îşi lase copilul fără tată, dar impactul asupra lor şi asupra progeniturilor este uriaş. Câteva consecinţe ale acestei decizii sunt limpezite de psihoterapeută Domnica Petrovai.

Poate fi vorba şi de un tipar transmis peste generaţii?

D.P.: Da, tiparul de sacrificiu, dependenţă financiară şi emoţională, subjugarea femeii şi negarea sau reprimarea nevoilor ei afective se transmit generaţional.

Primele modele sunt în familie: pentru femeie, este mama ei, felul în care se preţuieşte pe sine, feminitatea ei, cât de afectuoasă şi de tandră este, cum ştie să primească iubirea bărbatului ei, cum se lasă protejată, în grijă bărbatului.

Contează şi cât de mult este în contact cu emoţiile şi sentimentele ei, cât de mult respinge ea afecţiunea bărbatului, cât de mult îl poate iubi, respectă, cât de mult respectă masculinitatea etc.

În momentul în care o femeie are o relaţie sănătoasă cu ea, va avea o relaţie sănătoasă şi cu bărbatul sau.

Când în cuplu există abuz, este esenţial că femeia să se reîntoarcă către sine: ce anume din ea, din felul ei de a fi, din convingerile, trăirile şi comportamentele ei, învăţate de generaţîi, au adus-o în această situaţie

dureroasă?

Studiile ne arată că abuzul, traumele se transmit pe trei-patru generaţîi. Ceea ce înseamnă că ai nevoie să-ţi analizezi trecutul: cum au fost femeile din familia ta? Bunica, străbunica, mătuşile? Cine a avut influenţă asupra ta?

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

A şasea cea mai răspândită formă de cancer ucide anual peste 2.500 de români

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies