De ce nu au voie femeile să intre în altar. „Preoția este taina de care se împărășește doar bărbatul.”

de ce nu au voie femeile sa intre in altar
De ce nu au voie femeile să intre in altar

Toate religiile impun diverse reguli, pe care oamenii trebuie să le respecte, fie că este vorba de persoanele obișnuite, sau de personalul unei biserici, mănăstiri sau episcopii.

Cele mai multe reguli datează de sute de ani și sunt respectate până în prezent. Atunci când discutăm despre creștini-ortodocși, există numeroase obiceiuri, taine și reguli, care stau la baza acestei religii.

Cui îi este permis să intre în altar

de ce femeile nu sunt preoti
De ce nu poate fi femeia preot[Sursa foto: shutterstock]

Citeste si: Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci

Femeile sunt foarte des vizate în ceea ce privește regulile unei religii.

În cazul creștinilor-ortodocși, acestea au numeroase interdicții. Una dintre cele mai cunoscute reguli impuse de Biserica Ortodoxă Română, este aceea că femeile nu au voie să intre în altar. Părintele Vasile Gavrilă, de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Ghica, din București, a explicat care sunt motivele din spatele acestei interdicții. Preotul a mărturisit că există o listă clară cu funcțiile celor cărora le este permis să intre în altar.
Cu toate acestea, nu orice bărrbat are posibilitatea de a intra în acel loc sfânt, existând o condiție necesară pentru a intra în altar.

„În altar, nu intră decât persoanele sfințite, adică ibodiaconii, diaconii, preoții și arhiereii, nimeni altcineva. Oricine intră în altar, în afară de persoanele sfințite, trebuie să aibă binecuvântarea preotului, sau binecuvântarea episcopului.”, a declarat părintele Gavrilă.

Care este motivul pentru care femeilor le este interzisă intrarea în altar

reguli femei in biserica
Ce reguli trebuie să respecte femeile[Sursa foto: pexels]

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mâncare de post pentru pomană

Există multe meserii care sunt evitate de către majoritatea femeilor, însă este imposibil să vedem o femeie preot. Această situație nu este o întâmplare, ci stă la baza unor valori bine împământenite în religia creștin-ortodoxă.

Părintele a explicat că motivul principal pentru care preoții sunt doar bărbați, este acela ca femeile au cea mai importantă atribuție, aceea de mamă.

„Femeia nu are de îndeplinit niciuna din rânduielile legate de preoție, pentru că preoția este taina de care se împărășește doar bărbatul. Femeia nu este preot, ci femeia are o altă vocație, este mama preotului. Femeia nu este episcop,, este mama episcopului.

Însă, spuneam că ele cu atât mai puțin intră în altar, pentru că nu au de îndeplinit o lucrare preoțească.”, a declarat preotul.

Cum pot intra femeile în altar. Ce excepții există

cine are voie in altar
Cine are voie în altar[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Meniu parastas de 6 luni

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Cu toate că regula le interzice femeilor să intre în altar, există posibilitatea unor excepții, în care să le fie permis. Spre exemplu, mănăstirile de maici se încadrează în categoria excepțiilor permise, în care doar cu binecuvântare, o măicuță poate ajunge să pășească în altar

„În situația în care nu există bărbați, care să ajute preotul la altar, cum este cazul mănăstirilor de maici. Acolo, unele maici au binecuvântarea stareței, binecuvântarea duhovnicului, a episcopului, de a intra în altar și de a împlini și săvârși, ceea ce împlinește și săvârșește un bărbat.”,

a explicat părintele.

„Numai în cazuri deosebite” Ce trebuie să facă măicuțele care intră în altar

De asmenea, în excepția în care femeia va intra în altar, aceasta trebuie să se încadreze sub anumite standarde și reguli. Așadar, doar după ce se va aproba că această femeie are o viață cuvioasă, va putea avea permisiunea de a intra în altar.

 „ Sunt și situații extreme, spre exemplu atunci când o comunitate, un preot îndeplinește o misiune, într-o zonă unde nu există creștini, decât foarte puțini, sau o lucrare misionară, în care preotul poate fi ajutat de o femeie cu viață cuvioasă, cu o viață evanghelică, cu o viață bisericească, duhovnicească, cu binecuvântarea episcopului. Dacă episcopul a dat binecuvântare, poate să intre în sfântul altar și să ajute, după rânduială, preotul. Dar aceasta numai în cazuri deosebite, cazuri excepționale”, a declarat preotul Gavrilă.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Reguli de bune maniere la nuntă și botez. „Ținuta ar trebui să fie una decentă”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies