Fructele TOAMNEI. Ce beneficii aduc sănătății și organismului

struguri beneficii
Fructele TOAMNEI. Ce beneficii aduc sănătății și organismului

Află ce beneficii aduc fructele toamnei pentrul organismul tău

Fructele de toamnă îţi pot aduce o stare bună și pot înlocui cu succes micul dejun sau o gustare dintre mese. Toamna este sezonul fructelor gustoase și colorate, bogate în vitamine şi nutrienţi. Merele, strugurii, zmeura, perele, prunele și gutuile sunt vedetele sezonului sunt bogate în vitamine şi fibre, asigurând o digestie optimă şi un tranzit normal.

Fructele toamnei. Ce beneficii aduc sanatatii si organismului

Merele

Merele sunt bogate în minerale precum magneziul, calciul și cuprul, având în conținut și o serie de vitamine, în special vitamina C. Pectinele au un rol important, întrucât contribuie la buna funcţionare a aparatului digestiv, și reglează peristaltismul intestinal. De asemenea, acestea absorb deşeurile şi toxinele, prevenind astfel cancerul de colon.

„Prin vitamina A se stimulează secreţia mucusului intestinal, care are rol protector şi participă la prevenirea ulcerului, dar şi la dezinfecţia intestinului.

Un alt rol important al pectinelor din măr este acela de a scădea valoarea colesterolului sangvin, fiind un adjuvand natural tratamentului hipocolesterolemiant.

Mărul este sursă importantă de flavonoizi, are aproprietăţi antioxidante şi efecte benefice în prevenţia unor afecţiuni cronice sau degenerative. Recomand pacienţilor consumul de mere în regimurile de slăbire, deoarece au zaharuri necesare bunei funcţionări a organismului, au un uşor efect diuretic şi o încărcătură calorică scăzută”, explică

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie.

fructe de toamna

Citeste si: DESCOPERĂ: Masca de păr cu banană. Cum o prepari acasă

Perele

Perele sunt zemoase şi dulci, fiind înrudite cu gutuile şi merele. Acestea asigură, prin conţinutul lor, 15% din aportul zilnic de fibre, având şi proprietăţi hipocolesterolemiante.

„Fructul carnos si bogat in fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singura para consumata ofera 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba in mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodata, perele stimuleaza si secretia de sucuri digestive si combat atat diareea cat si constipatia.

Perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai putine calorii, o para de dimenisuni medii avand 100 de calorii, adica in jur de 5% din aportul caloric zilnic.

Fiind bogate in fibre, perele ofera senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca sunt recomandate in curele de slabire.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

La fel ca majoritatea fructelor, si perele detin proprietati antioxidante de pret, ceea ce inseamna ca lupta impotriva efectelor radicalilor liberi din organism.”, scrie dr Oana Cuzino.

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta

Strugurii

7 beneficii ale consumului de struguri:

  • Conţin potasiu, care contribuie la sănătatea cardiovasculară
  • Contin resveratrol, cu rol antioxidant
  • Contribuie la funcționarea optimă a circulaţiei sangvine
  • Flavonoizii scad nivelul de grăsimi dăunătoare din organism
  • Polifenolii țin la distanță anumite forme de cancer
  • Sunt o sursă importantă de apă

Dezavantaje:  conțin o cantitate mare de zaharuri

Fructele toamnei. Ce beneficii aduc sănătății și organismului

Sucul de struguri oferă aproape aceleaşi beneficii precum vinul roşu, ale căror efecte pozitive asupra sănătăţii cardiace s-au demonstrat în numeroase studii de specialitate. La fel ca în cazul vinului, sucul obţinut din struguri negri prezintă mai multe proprietăţi benefice pentru sănatăte, decât cel preparat din struguri albi.”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Prunele

Prunele au în compozitie fructoză şi levuloză, hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele A şi B, minerale, dar și potasiu, calciu, fosfor, magneziu și fier. Sunt cunoscute pentru faptul că stimulează tonusul nervos şi combat stările de oboseală.

Prunele au un conţinut scăzut de calorii, în jur de 46 la 100 g şi nu conţin grăsimi saturate, fiind pline de minerale şi vitamine. Au proprietăţi diuretice și stimulează sistemul nervos. De asemenea, aceste fructe pot ameliora stările inflamatorii ale ficatului şi splinei.  

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 „Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Citeste si: DESCOPERĂ: Sfaturi pentru eliminarea apei din organism. Cum să combați retenția de apă cu ajutorul ceaiurilor și fructelor

Gutuile

Gutuile au proprietăţi terapeutice, fiind folosite adesea pentru a trata bolile digestive, hemoragiile sau afecţiunile otice.  Gutuile au în compoziţie 70% apă, zaharuri, săruri de calciu, minerale, dar și magneziu, fier, fosfor, potasiu, beta-caroten, acid citric, pectine și vitaminele B1, B2, B6, C.

„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.   „Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe  şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, spune specialistul.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți mânca ovăzul



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Cât timp se fierbe orezul

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies