Această dietă a fost inventată de medicul American Philip Lipetz şi se bazează pe faptul că nu toate caloriile contribuie la formarea depozitelor adipoase, deci, pentru o alimentaţie corectă, trebuie alese alimente care conţin “calorii bune”.
Cele trei faze ale dietei Lipetz
Dieta prevede o primă fază în care se consumă alimente care conţin calorii bune, cum ar fi pâinea de secară, carnea de pui şi de curcan fără piele (a nu se consuma împreună cu carbohidraţii), peşte ca ton, păstrăv, merluciu, fructe proaspete, verdeţuri (fără morcovi şi cartofi) şi lactate degresate.
Trebuie evitate băuturile alcoolice, produsele de patiserie, musli, alimentele îndulcite, fructele uscate, fructele însiropate sau prea coapte, mâncărurile fierte foarte mult, carnea grasă, tofu.
În faza a doua, după două săptămâni, se reintroduc treptat (o dată la 3 zile) grăsimile şi proteinele animale (iniţial cu uz limitat); acestea trebuie consumate la prânz şi niciodată în combinaţie cu carbohidraţi.
În faza a treia, după cel puţin 6 luni de menţinere, trebuie consumate în continuare mai multe calorii “bune”; uneori însă se pot mânca şi câteva calorii “rele” (oricum nu trebuie să depăşească ¼ din hrana totală); întotdeauna o masă la care s-au consumat calorii “rele” trebuie să fie precedată şi urmată de mese pe bază de calorii “bune”.
citeşte continuarea pe pagina următoare >>>