Dovleacul, minunea pentru sănătate

Dovleacul, minunea pentru sănătate
Dovleacul, minunea pentru sănătate

Află din rândurile următoare care sunt beneficiile consumului de dovleac și cine ar trebui să consume mai mult această legumă.

Dovleacul este fără îndoială leguma-vedetă a toamnei, însă specialiștii în domeniu recomandă consumul acestuia indiferent de anotimp. Este o legumă care conține numeroase vitamine și nutrienți, ce ajută la buna funcționare a organismului nostru și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. De aceea, dovleacul nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Există însă o categorie de persoane care nu ar trebui să consume deloc această legumă sau ar trebui să o consume în porții limitate, pentru că, în caz contrat, consumul de dovleac le-ar putea face mai mult rău.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Daniela Iliescu, medic primar fitoterapeut, a vorbit despre beneficiile consumului de dovleac, care sunt persoanele care ar trebui să consume această legumă și cine sunt cei care ar trebui să limiteze sau să restricționeze consumul de dovleac.

Care sunt beneficiile pe care le aduce consumul de dovleac pentru sănătate

Dovleacul, minunea pentru sănătate
Dovleacul, minunea pentru sănătate[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, dovleacul are foarte multe beneficii pentru sănătate, conținând un complex de minerale și de vitamine, care contribuie la îndeplinirea diferitelor funcții ale organismului nostru.

Așadar, dovleacul are o compoziție ridicată de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fier, mineral esențiale pentru buna dezvoltare a organismului nostru.

De asemenea, dovleacul conține un complex larg de vitamine, printre care amintim vitamina T, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina D și vitamina PP.

Este o bogăție de minerale și vitamine. Chiar putem să îl considerăm un supliment alimentar. Are vitamina T, care este utilă în digerarea cărnii și a leguminoaselor care au compoziție foarte bogată în fibre. Are o cantitate foarte mare de vitamina A și de precursori de vitamina A. Are betacaroten, care contribuie la sănătatea pielii și a mucoaselor, prevenția miopiei și a cataractei, a bolilor oftalmologice.

Ajută la imunitate și în întărirea sistemului osos și a mucoasele genitale feminine. Conține vitamina PP, care contribuie la buna funcționare a sistemul nervos .”, a spus specialistul în domeniu.

Cine trebuie să consume o cantitate mare de dovleac

Citește și: Ce este humusul. "Este un produs sățios și hrănitor, bogat și în proteine vegetale și în carbohidrați"

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Dovleacul, minunea pentru sănătate
Dovleacul, minunea pentru sănătate[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, dovleacul este indicat atât femeilor, cât și bărbaților, dar și copiilor.

Acesta este foarte bun pentru persoanele care vor să scadă în greutate, existând o mulțime de rețete cu dovleac pentru pierderea kilogramelor.

Dovleacul are un indice caloric foarte scăzut și are acțiune laxativă. Induce rapid sațietatea și atunci pierdem kilograme, eliminăm toxine .”, spune specialistul în domeniu. 

De asemenea, consumul de dovleac este foarte bun pentru bărbați pentru că previne apariția problemelor legate de prostată și reglează în același timp producția de testosteron.

Consumul de semințe de dovleac, dar și de pulpă poate să prevină problemele prostatei. De aceea, este recomandat și preventiv consumul în cazul bărbaților .”, spune specialistul în domeniu.

Totodată, în cazul femeilor însărcinate, dovleacul este un aliment care previne edemele, iar atunci când vorbim despre femeile care alăptează, consumul de dovleac crește secreția lactată.

Persoane cărora consumul de dovleac este contraindicat

Citește și: Ce trebuie să mâncăm, ca să nu îmbătrânim?

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Dovleacul, minunea pentru sănătate
Dovleacul, minunea pentru sănătate[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, există și persoane care ar trebui să consume dovleacul cu moderație sau chiar deloc.

Există persoane care nu ar trebui să consume această legumă și facem referire aici la persoanele cu diabet. Pacienții diabetici nu ar trebui să consume pulpa crudă pentru că are un indice glicemic foarte crescut și crește rapid glicemia. Consumul moderat poate să fie permis și diabeticilor, dar de pulpă fiartă și limitat în funcție de nivelurile glicemiei și de recomandările medicului .”, a explicat specialistul în domeniu.  

De asemenea, consumul de dovleac este contraindicat persoanelor care suferă de ulcer, diaree cronică, dar și persoanelor care au alergie sau intoleranță la dovleac.

Este contraindicat total pacienților care au ulcer gastric sau intestinal, celor care au leziuni acute intestinale. Este total contraindicat la pacienții cu diaree cronică pentru că are acțiune laxativă. Are o multitudine de fibre .”, spune specialistul în domeniu.

Pentru o mai bună absorbție a mineralelor și vitaminelor pe care această legumă le conține, specialistul în domeniu recomandă consumul de dovleac crud, dar și prepararea acestuia moderată. Astfel, dacă vrem să consumăm dovleac fiert, trebuie să nu îl fierbem mai mult de 25 de minute. În cazul în care dorim să îl consumăm copt, nu trebuie să setăm temperatura cuptorului mai sus de 175 de grade, iar în cazul în care îl punem pe grătar, nu mai mult de 10 minute. 

Dovleacul, minunea pentru sănătate
Dovleacul, minunea pentru sănătate[Sursa foto: pexels]



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Rețetă delicioasă de plăcintă cu dovleac. Toată familia o să fie încântată de preparat

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies