Mamografia, tot ce trebuie să ştii despre ea. Medicul Mona Zvâncă îţi dă toate informaţiile.
Mamografia este examinarea radiologica a sanului facuta cu ajutorul unui echipament special care poate evidentia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi depistate prin palpare, explica specialistul kfetele.ro, Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.
Majoritatea afectiunilor sanului nu sunt maligne, iar dintre toate afectiunile ce pot fi diagnosticate prin mamografie, 90% sunt curabile daca sunt indentificate in stadii incipiente.
Citeste si: Vrei să combaţi depresia şi anxietatea? Specialistul îţi spune ce alimente îţi sunt aliaţi de nădejde!
Mamografia se face anual dupa 45-50 ani. Se poate face mai devreme la femeile cu risc crescut de cancer de san sau aceste femei pot face ecografie mamara, desi ecografia nu este la fel de eficienta in depistarea cancerului de san in stadii incipiente.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Medicii prescriu mamografii femeilor cu antecedente personale sau familiale de cancer la san sau la alte organe. Mamografiile au o acuratete de 100%, iar repetarea regulata in functie de indicatiile medicului reprezinta cea mai sigura metoda de preventie pentru cancerul de san. Statisticile arata ca mai mult de o treime dintre femeile care au facut mamografii si au identificat in stadiu incipient cancerul la san, au reusit sa se trateze.
Mamografia, tot ce trebuie să ştii despre ea. Singurele momente de disconfort pot fi resimtite atunci cand sanul este presat in aparat
Mamografia se realizeaza prin comprimarea sanului intr-un aparat de imagistica numit mamograf. Prin compresie, aparatul poate studia in amanunt tesutul mamar si poate identifica toate celulele dezvoltate anormal care nu pot fi identificate prin palpare sau ecografie. Mamografia nu este o procedura dureroasa.
Singurele momente de disconfort pot fi resimtite atunci cand sanul este presat in aparat.Citeste si: Cum arată un mic dejun perfect? Ţi-o spune chiar nutriţionistul lui Silvio Berlusconi!
Pentru vizualizarea structurii interne a sanului se fac 2 expuneri pentru fiecare san: craniocaudala si mediolaterala. Aceste expuneri arata clar structura sanului si a glandei mamare.
Singurul caz in care acuratetea acestei metode scade este cel in care pacienta are implant de san, care poate scadea acuratetea imaginilor deoarece continutul implantului sau cicatricile rezultate in urma implantului pot bloca vederea.
Dr. Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicină materno-fetală. Este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.