Numeroase sortimente de dulceţuri se găsesc pe rafturile din supermarketuri, dar rareori găsim delicata dulceaţă de smochine, care are un gust desăvârşit.
Mod de preparare:
Se spală bine smochinele şi se taie codiţele. Se taie fructele în felii mai groase (sau se lasă întregi, după preferinţe) şi se pun într-un bol încăpător. Se adaugă peste smochine restul ingredientelor, se acoperă cu un capac şi se lasă la temperatura camerei 12 ore sau peste noapte.
A doua zi, se mută conţinutul într-o oală şi se fierbe la foc mic, astfel încât să se dizolve bine zahărul. Se aduce la fierbere şi se lasă la foc mic 45 de minute sau până se formează un sos mai gros, amestecând din când în când.
La final, îndepărtaţi păstaia de vanilie, batonul de scorţişoară şi coaja de lămâie. Puteţi zdrobi bucăţile de fructe cu o furculiţă sau le puteţi lăsa ca atare. Lăsaţi dulceaţa să se răcească puţin, apoi depozitaţi-o în borcane sterilizate.
sursa: csid.ro