E bine să mâncăm ouă? Sunt dăunătoare sau superalimente? Uite ce spune specialistul.
Părerile referitoare la consumul de ouă sunt împărțite. Dacă unii sunt de părere că acestea afectează în mod negativ sănătatea, alții le descriu drept superalimente. Care este însă adevărul? Iată ce spune nutriționistul italian Gianluca Mech.
Ouăle se încadrează în seria alimentelor ce ar trebui clasificate drept superalimente. Asta deoarece conțin numeroase substanțe nutritive, unele dintre ele care se găsesc rar în alte alimentele.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
E bine să mâncăm ouă? "Aminoacizii esențiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obținem prin alimentație"
Ouăle, bogate în aminoacizi esențiali
„Ouăle sunt considerate superalimente din punctul de vedere al aminoacizilor esențiali pe care îi conțin. Aminoacizii esențiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obținem prin alimentație. Din acest motiv, ouăle au o valoare biologică foarte mare.
În plus față de acești aminoacizi esențiali, ele mai conțin:
• Grăsimi mono- și polinesaturate
• Omega 6 și Omega 3
• Colină, care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge și protejează funcția hepatică.
• Metionină și cisteină, antioxidanți prețioși care combat acțiunea radicalilor liberi
• Vitaminele A, D, E, K
• Minerale importante precum fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, magneziu”, explică Gianluca Mech.
Câte ouă e recomandat să mâncăm?
Ei bine, în ciuda faptului că sunt atât de bogate în aminoacizi, vitamine și antioxidanți, trebuie să ținem cont de faptul că ouăle trebuie consumate cu măsură.
„Cu toate acestea, este indicat să nu consumi mai mult de patru sau cinci ouă pe săptămână. Iar pentru sportivi, maximul urcă la 6-7 ouă pe săptămână”, recomandă specialistul.
Cum e bine să gătim ouăle?
Cu siguranță există moduri mai sănătoase și altele mai puțin sănătoase de pregătire a meselor ce conțin ouă.
„Ouăle se pot mânca fierte sau poșate. Le putem consuma ca atare, la micul dejun, sau le putem adăuga în salate.
Putem mânca ouă la cină?
„Poți consuma un ou la cină. Acesta este ușor de digerat și oferă senzația de sațietate”, dezvăluie Gianluca Mech.