Cei mai cunoscuți preoți au dezbătut acest subiect sensibil.
În acest an, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie și se încheie în 24 decembrie. Iată cât de îngăduitoare este BOR cu credincioșii care nu se pot abține de la poftele trupești.
Părintele Visarion Alexa a vorbit deschis, în urmă cu un an, despre amorul în post. Acesta a spus clar că iubirea trupească nu este nici interzisă și nici pedepsită de divinitate. Cu o singură condiție: cei doi să fie legați prin taină cununiei.
„Nici nu se pune problemă de pedeapsă divină. Nu e că pe autostradă, când ai trecut linia continuă și vine poliția să îți suspende permisul, ci este un eșec. Ai încercat, ai eșuat. Până la bătrâneți vom reuși. Dacă nu reușim, vin bătrânețile și tot ne vor obligă să intrăm într-o rânduială a postirii", a spus părintele Visarion Alexa.
Părintele a ținut să precizeze că preoții sfătuiesc oamenii că ar trebui să se abțină de amor măcar patru zile pe săptămână: lunea, miercurea, vinerea și duminică, zile pe care ar trebui să le dedice curățirii sufletului, prin smerenie și rugăciune.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri
Iar cunoscutul părinte Cleopa a oferit altă variantă: „Toată viaţa, creştinul, de când se cunună şi până la moarte, n-are voie să se împreuneze cu soţia lui decât numai marţea şi joia, dacă nu-i post şi dacă nu-i sărbătoare atunci. Şi doctorii de azi, după ştiinţă, arată că cei mai sănătoşi copii devin din aceasta că bărbatul să nu aibă contact cu soţia decât de două ori pe săptămână.
Marţea şi joia sunt lăsate pentru împreunarea soţului cu soţia, de când începe ziua, de la miezul nopţii.”Ce spun cărțile sfinte despre dragoste în Post
Din punct de vedere religios, este cât se poate de clar că în zilele de post, adică miercurea și vinerea, în posturile de peste an, precum și la sărbători și în preajma acestora, este necesară „înfrânarea soților de la împreunare'.
Primul care explică acest fapt este Sfântul Apostol Pavel, în Epistola Întâia către Corinteni. Aici se menționează că, în post, „bine este pentru om să nu se atingă de femeie.