Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Ce nu trebuie să faci pe 15 noiembrie.

Postul Crăciunului 2019 începe pe 15 noiembrie. Postul Crăciunului este mai permisiv decât cel al Paștelui, având mai multe zile cu dezlegare la pește și vin.

Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe, anul acesta, pe 15 noiembrie, atunci când are loc Lăsatul Secului.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

De Lăsata Secului, pe 15 noimebrie, familia se strânge la masă.

În zona Munteniei se obișnuiește ca cei mici să se ducă la cei mari, copiii la părinți, finii la nași și aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei și cereau iertare, pentru a intra împăcați cu toată lumea în Postul Crăciunului.

Se obișnuiește ca cei mici să se ducă la cei mari, copiii la părinți, finii la nași și aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei și cereau iertare, pentru a intra împăcați cu toată lumea în Postul Crăciunului.

În Maramureș se obișnuia ca fetele și flăcăii să adune, să se urce pe înălțimile satului, une făceau roți mari din paie aprinse și-i satirizau pe cei rămași necăsătoriți, în cadrul unui obicei numit strigăturile peste sat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Preoții îi îndeamnă pe toți cei care țin postul să se împace cu toți cei cu care s-au certat și să facă pace.

Postul Crăciunului 2019 zile cu dezlegare la pește și vin

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului este pe data de 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Urmează a doua zi de dezlegare pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, pe 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este pe dtaa de 18 decembrie.

Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în toate sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Citeste si: Sărbătoare mare astăzi! Rugăciunea care vindecă și face minuni

Citeste si: Rugăciune către Maica Domnului care desface necazurile din viața ta

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: Sărbătoare mare astăzi! Cui trebuie să spui la mulți ani! Mulți români poartă acest nume sfânt

De asemenea, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; Dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare sunt însemnate în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

Postul Crăciunului 2019. Rugăciune de rostit în post


„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi

spre biruinţa asupra păcatului;

Că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin! ”.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Rugăciune către Maica Domnului care desface necazurile din viața ta

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies