Evoluția pokerului

Evoluția pokerului
Evoluția pokerului

Pokerul este unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de cărți din lume. Sute de milioane de oameni își petrec timpul liber la o masă de poker online și offline, în fiecare zi. În acest articol, vom vedea cum pokerul a ajuns să fie unul dintre cele mai jucate și analizate jocuri.

 

Istoria pokerului

Începutul pokerului este încă neclar. Unii istorici cred că a apărut în China secolului X, când împăratul se delecta cu un joc asemănător format din cărți tip domino. Alții îl consideră descendentul As Nas-ului jucat de persani în secolul XVI.

Europenii îl atribuie francezilor sau germanilor care jucau poque și respectiv pochen în secolul XVII. Atât jocul francez cât și cel german aveau ca bază jocul spaniol primero. În timpul unei partide de primero, jucătorul primea trei cărți și trebuia să-și blufeze oponenții pentru a câștiga. Sau să parieze excesiv pe cărțile slabe din mână. Pokerul a păstrat, în mare parte, aceste reguli.

De la poque la poker

În America de Nord, poque-ul a sosit odată cu coloniștii francezi în New Orleans. Coloniștii vorbitori de limbă engleză au început să-l joace cu cinci cărți în mână, și i-au schimbat numele din poque în poker. Tot ei au fost cei care, în 1834, au început să folosescă pachetul standard cu 52 de cărți în timpul partidelor.

În jurnalele sale, actorul englez Joseph Crowell a fost primul care a menționat jocul de poker, în 1829. În cartea ‘O Expunere a Artelor și Suferințelor Jocurilor de Noroc’, publicată în 1843, Jonathan H. Green l-a confirmat drept o activitate favorită a marinarilor de pe Mississippi.

Fiindu-i recunoscută latura complexă, jucătorii s-au apucat să-l ramifice în mai multe versiuni. În anul 1929, erau deja apărute Stud, Straight, Split-Pot, Lowball și arhicunoscutul Texas Hold’em, fiecare variantă cu propriul ei set de reguli.

Pokerul secolului XX

Popularitatea pokerului a crescut considerabil în anii 1970. Datorită lui Benny Binion, un gangster din Texas, jocul a ajuns în lumina reflectoareleor prin stabilirea turneului World Series of Poker (WSOP).

În anii 1980, pokerul a devenit atât de popular încât era jucat și de echipajul navei spațiale Enterprise în cel puțin zece episoade ale serialului Star Trek:The Next Generation. Practicarea pokerului într-o piesă de ficțiune futuristică denotă convingerea celor care au produs și scris serialul că pasiunea pentru acest joc nu va dispărea prea curând.

Odată cu legalizarea pokerului în statele americane, acesta s-a răspandit peste tot. În 1996, Planet Poker a organizat primul joc online pe bani reali, iar în 1999 britanicii au adus pe micile ecrane Late Night Poker.

Pokerul online

Internetul a făcut popularitea jocului de online poker să crească fulminant, iubitorii reușind acum să-l joace din confortul propriei case. Iar apariția emisiunilor televizate l-a făcut accesibil celor care își doresc să-și urmărească jucătorii profesioniști preferați și să le învețe tacticile și strategiile.

Anul 2003 a dus la apariția turneelor satelit online care ofereau șansa câștigării unui loc la un turneu important. Mulți jucători au devenit faimoși participând la astfel de turnee. Cel mai important nume este cel al lui Chris Moneymaker care a câștigat WSOP din 2003 cu locul câștigat la un astfel de turneu satelit. Evenimentul respectiv a dus la ceea ce numim acum ‘boom-ul în poker’ sau ‘efectul Moneymaker’.

În 2010, erau înregistrate 545 de websiteuri dedicate pokerului online, număr care, între timp, a crescut.

Un joc al minții

Pokerul a suferit din cauza multor prejudecăți de-a lungul timpului, și a fost unul dintre cele mai controversate jocuri din lume. Deși, inițial, a fost considerat un simplu joc de noroc, complexitatea lui a atras atenția și a schimbat perspectiva specialiștilor.

început să fie recunoscut faptul că pentru a câștiga o partidă de poker ai nevoie de mult mai mult decât noroc. Un jucător bun trebuie să aibă cunoștințe de psihologie umană, gândire strategică și matematică și, nu în ultimul rând, de răbdare și disciplină.

În 2009, Federația Internațională de Poker, înființată în Lausanne, Elveția, a început să promoveze pokerul drept un joc al minții. În 2010, a fost acceptat în grila de jocuri ale Asociației ale Sporturilor Minții la conferința din Dubai.

Pokerul, un Joc Olimpic?

În ultimii ani, circulă zvonul că pokerul poate intra în grila Jocurilor Olimpice. Deși mulți susțin că nu poate fi considerat sport pentru că nu necesită efort fizic, pokerul are șanse să se califice pentru că îndeplinește criteriile cerute de regulamentul Jocurilor Olimpice. Jucătorii profesioniști își doresc să participe la Jocurile Olimpice și fac presiune pentru asta.

Concluzie

Poate începuturile pokerului sunt pline de îndoială și confuzie, iar evoluția lui a suferit multe schimbări, dar jocul pe care-l știm în ziua de azi e unul dintre cele mai apreciate și învățate jocuri din lume. Mesele lui online și offline atrag în continuare jucători noi din toate colțurile lumii și din toate păturile sociale. Poți și tu participa oricând la un joc de poker. Doar prin practică poți deveni bună!

 

 

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

De câți bani are nevoie Oana Roman lunar pentru a trăi decent? „Eu cu banii pe care îi câștig acum în România, mi-aș face mai multe fițe la Cannes decât fac la București.”

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies