Boala Alzheimer debutează cu pierderea mirosului, ce apare cu mult înaintea deteriorării funcţiei cognitive. Potrivit studiilor recente, pierderea mirosului precede cu aproximativ 5 ani pierderea memoriei.
Persoanele care nu pot identifica cel puţin 4 mirosuri din 5 în cadrul unui test olfactiv prezintă un risc dublu de a dezvolta tulburări cognitive în următorii 5 ani. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de profesorul Jayant Pinto şi echipa sa de la Universitatea din Chicago.
Rezultatele publicate în Journal of the American Geriatrics Society arată că „mirosul este strâns legat de funcţia şi sănătatea creierului", explică profesorul Pinto, specialist ORL.
Autorii studiului au recrutat un eşantion reprezentativ format din 2.906 persoane cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani. Participanţilor li s-a cerut să identifice cinci mirosuri: mentă, peşte, portocală, trandafir şi piele. Cercetătorii au constatat că majoritatea persoanelor au recunoscut corect cel puţin 4 mirosuri din 5. În schimb, 7% nu au putut identifica decât 2 sau 3 mirosuri din 5, 2,2% – unul singur, iar 1% – niciunul.
După 5 ani, participanţii sau, în cazul unora, aparţinătorii au răspuns unui chestionar privind starea de sănătate. Cercetătorii au constatat astfel că persoanele care nu au putut identifica minimum 4 mirosuri prezentau un risc dublu de a dezvolta demenţă. Cu cât au recunoscut mai puţine mirosuri, cu atât riscul de Alzheimer era mai mare.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>