Considerată de mulţi dintre noi mai degrabă un “handicap” decât un avantaj, frica este, în realitate, pentru majoritatea situaţiilor în care ne aflăm de-a lungul vieţii, principala emoţie căreia îi datorăm conservarea.
“Încercarea de a trece prin viaţă fără a avea control asupra atenţiei este ca şi cum am încerca să ajungem la destinaţie fără să avem control asupra maşinii pe care o conducem. Antrenarea atenţiei are rol principal în obţinerea şi menţinerea echilibrului emoţional.
Atunci când apare frica, mintea preia comanda fie că ne dorim sau nu acest lucru, şi starea emoţională se schimbă”, explică pentru Adevărul, Erna Constantin, psihoterapeut, psihoterapie integrativă şi psiholog, psihologia resurselor umane.
Frica ne aduce, paradoxal, avantaje pe care nici măcar nu le conştientizăm şi este, într-o lungă serie de cazuri, cea care ne salvează, de fapt viaţa. “Pe baza fricii, atenţia, în timpul evenimentelor care pot pune viaţa în pericol, creşte: de la condusul maşinii, până la traversarea străzii, sau până la manevrarea unor obiecte care pot pune viaţa în pericol. Astfel, poate dacă nu ar exista frica, omul nu ar mai supravieţui atât de mult”, mai spune psihoterapeutul.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>