Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoare benignă uterină. Se estimează că jumătate din numărul femeilor care ajung la vârsta de 50 de ani au cel puţin un fibrom uterin.
„Riscurile intervenţiei chirurgicale sunt similare oricărei intervenţii chirurgicale“
Riscurile intervenţiei chirurgicale sunt similare oricărei intervenţii chirurgicale, adică riscul de infecţie, de sângerare, de lezare a altor organe.
„Miomectomia care înseamnă doar excizia fibromului este o intervenţie ce se poate realiza minim invaziv pe cale laparoscopică, în acest fel recuperarea este rapidă în maxim 10 zile. Miomectomia clasică necesită un timp mai mare de recuperare, durerea fiind mult mai importantă datorată laparotomiei- incizia la nivelul abdomenului.
În cazul miomectomiilor cu deschiderea caviţătii uterine se indică contracepţie pentru 3-6 luni post-intervenţional în vederea cicatrizării complete a miometrului înaintea obţinerii unei sarcini. Rareori, miomectomia se poate complica cu pierderea uterului în totalitate, din cauza unor hemoragii intraoperatorii necontrolabile.“
După operaţie se recomandă o perioadă de repaus fizic de 1-3 săptămâni, în funcţie de calea de abord laparoscopică sau clasică.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>