Aproape 80 la suta dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta simptomatologie.
Faza acuta de boala este rareori evidenta prin simptome cum ar fi oboseala, lipsa poftei de mincare, greturi, varsaturi, dureri musculare sau dureri de cap. Poate fi prezenta si o febra moderata sau simptome asemanatoare cu cele ale gripei. Fumatorii pot prezenta adesea o aversiune pentru tigari. Poate sa apara icterul, din cauza cresterii bilirubinei, dar nu este obligatoriu.
Transaminazele cresc foarte mult, adeseori, de mai mult de 20 de ori peste nivelul normal, ceea ce indica o leziune acuta a celulelor hepatice. In 90% dintre cazuri, hepatita acuta C se cronicizeaza si poate evolua spre ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular care este cel mai frecvent.
Regimul alimentar este o componenta importanta in tratamentul hepatitei cronice C. Dieta trebuie sa fie saraca in grasimi si bogata in hidrocarbonati. Suplimentarea cu vitamine nu are o valoare dovedita, desi vitamina K poate fi indicata in cazul aparitiei icterului prelungit. Persoanele supraponderale sau obeze ar trebui sa ajunga la o greutate normala printr-un program de exercitii fizice usoare si un regim bine echilibrat, sarac in grasimi.
Este interzis alcoolul deoarece acesta accelereaza progresia spre ciroza si spre cancer hepatic. In regimul alimentar al hepatitei C este recomandat sa se consume 0,8 proteine/kg/zi, adica aproximativ 60-120 g de proteine. Aceasta restrictie severa a regimului alimentar cu proteine animale si inlocuirea lui cu un regim vegetarian total previne aparitia unei complicatii foarte grave, encefalopatia portala.
Pacientii cu hepatita C trebuie sa aiba un regim alimentar restrictiv la sare. Fiecare gram de ioni de sodiu duce la o acumulare de 200 ml de lichid. Cantitatea de sare trebuie limitata la maximum 1 g in fiecare zi si crescut aportul de magneziu. De aceea, este recomandat ca persoanele cu hepatita C sa fie foarte atente la etichetele diverselor produse alimentare pe care le cumpara, pentru a avea certitudinea ca acestea nu au un continut ridicat de sare. Etichetele trebuie sa avertizeze pacientul si asupra evitarii consumului de alimente care contin E-uri, scrie ZiarulDeIasi.ro.