Iata care sunt beneficiile de sanatate precum si proprietatile urzicilor!

Iata care sunt beneficiile de sanatate precum si proprietatile urzicilor!
Iata care sunt beneficiile de sanatate precum si proprietatile urzicilor!

Urzica este o planta erbacee care creste in zone cultivate sau necultivate in gradini, izlazuri, pe langa santuri, pe langa drum, in marginea apelor, in paduri sau pe locuri grase unde au fost stane de oi.

Frunzele emana substante (acid formic) care in contact cu pielea produc urticarie (inflamatie specifica, insotita de usturime si prurit intens), de unde si denumirea latineasca a plantei.

De la urzica se folosesc frunzele recoltate cu mana protejata cu manusi. Este foarte important ca ele sa fie culese de la plantele foarte tinere.

Urzica contine substante proteice si glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C si K, saruri minerale.

De asemenea, urzicile contin histamina, urme de acid formic si o toxina inca incomplet identificata despre care se stie totusi ca este responsabila pentru efectul urticant la nivelul pielii.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Urzica are valoroase proprietati diuretice. Extractele de urzica favorizeaza transferul acidului uric din tesuturi in circulatia sanguina si cresc eliminarea acidului uric prin urina.

Exista studii care sugereaza ca extractele din frunze de urzica au proprietati antialergice. In fitoterapia traditionala se considera ca urzica are proprietati hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice si remineralizante.

Indicatii terapeutice- Efectele benefice isi gasesc aplicatia terapeutica in afectiunile metabolice, afectiunile reumatismale, in special guta, precum si in unele cazuri de litiaza renala. Studiile stiintifice arata ca extractele din radacina de urzica au efecte favorabile in hipertrofia benigna de prostata si afectiuni alergice cum ar fi de exemplu rinita alergica.

In medicina traditionala, preparatele din urzica sunt recomandate in afectiuni cum ar fi plagile atone, ulcerele varicoase sau hemoroizii.

Administrare:
Infuzia pentru uz extern se prepara din 50 g de frunze la 1 litru de apa si se aplica sub forma de spalaturi sau comprese.

Infuzia preparata din 2 linguri de frunze la 1 cana cu apa se foloseste sub forma de gargara in stomatite.


Pentru uz intern (de exemplu ca adjuvant in bolile reumatismale,guta, litiaza renala, diabet zaharat), se prepara o infuzie din 1 lingura de frunze la 1 cana cu apa si se beau 2-3 cani pe zi.

Tinctura de urzica se utilizeaza intern ca adjuvant in anemii usoare, astenii, imbunatatirea tonusului si rezistentei organismului, detoxifierea organismului, iar extern se utilizeaza ca adjuvant in unele afectiuni cutanate, hemoroizi, matreata.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies