O planta aparent banala, ignorata de multe ori de romani, pe care ghicitoarele de etnie roma din tara o foloseau pentru prezicerea viitorului, este unul dintre cei mai puternici luptatori impotriva cancerului.
Cultivat in Europa din Evul Mediu, arpagicul, cea mai mica specie din familia cepei, este cunoscut inca de acum 5000 de ani. Grecii din antichitate il foloseau pentru tratarea starilor de melancolie, iar romanii credeau ca poate trata arsurile solare si durerile in gat si ca are actiune diuretica.
Pe langa calitatile culinare, arpagicul este bogat in vitaminele C, A, B6, C, E si K, magneziu, fier, calciu, seleniu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc, proteine, dar si apa, carbohidrati, fibre si grasimi.
Specialistii au descoperit ca detine numeroase intrebuintari curative, care ii dau un loc de cinste in raftul de medicamente, ca remediu natural.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Previne artrita- Studiile stiintifice sugereaza ca vitamina K are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor, astfel ca arpagicul, bogat in aceasta vitamina, lupta cu succes in prevenirea artritei.
Trateaza alzheimerul- Tot datorita continutului ridicat de vitamina K, arpagicul este eficient in limitarea daunelor neuronale. Astfel, poate fi folosit fara probleme in tratamentul bolii Alzheimer.
Alunga cancerul- Proprietatile terapeutice ale legumelor din specia Allium in ceea ce priveste prevenirea cancerului, in special a celui de stomac si colorectal, au fost studiate pe larg, cercetatorii banuind ca efectul lor benefic este datorat in parte continutului bogat de organosulfur.
Desi mecanismul exact prin care acesti compusi inhiba cancerul este necunoscut, cert este ca pot preveni cu succes aparitia acestei maladii distrugatoare.Previne cancerul de prostate- Un studiu care a investigat legatura intre consumul de arpagic si cancerul de prostata a scos la iveala faptul ca barbatii care aveau cel mai mare aport de arpagic au prezentat cel mai scazut risc al aparitiei acestui tip de cancer.
Previne cancerul esofagian si de stomac- Consumul de arpagic ar putea avea o directa legatura cu reducerea riscului aparitiei cancerului esofagian si a celui de stomac, au aratat mai multe cercetari efectuate pe rozatoare.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro