Multe persoane își doresc să slăbească și apelează la diete. Ei bine, se pare că acestea nu sunt cele mai bune opțiuni și nu ajută deloc pe o perioadă mai lungă de timp. Există multe modalități prin care persoanele pot slăbi, iar mai jos vei vedea despre ce este vorba.
Dr. Cezar a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre mâncare și despre cum să avem un stil de viață sănătos.
Dieta pe termen scurt se referă la o abordare alimentară restrictivă și intensă, care are ca scop obținerea rezultatelor rapide, cum ar fi pierderea în greutate într-un timp scurt.
1. Pierderea în greutate rapidă
Această pierdere în greutate poate fi în principal din apă și masă musculară, în loc de grăsime corporală.
„Dietele sunt bune pe termen scurt. De ce? Pentru că oamenii și-au stricat comportamentul natural și atunci vor să repare într-o săptămână, două, o lună, ceea ce au stricat într-o viață. Acest lucru nu îl spun eu, îl zic statisticile, pentru că peste 90% dintre cei care au ținut vreodată o dietă la jumătate de an, la un an sau chiar la doi au pus mai mult decât au avut inițial.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2. Limitarea nutrienților
Dietele pe termen scurt pot fi restrictive în ceea ce privește varietatea alimentelor și pot duce la deficiențe nutriționale. Excluderea anumitor alimente poate poate afecta aportul adecvat de vitamine, minerale și fibre.
„Frica de critică, ce zic ceilalți despre mine, că trebuie să arăt bine. După ce slăbim, ne simțim mai bine pentru că avem un corp mai sănătos, acesta este principalul obiectiv pentru care cineva ar trebui să își schimbe stilul de viață. Stilul de viață nu înseamnă doar dietă, nu înseamnă doar dietă, să nu mănânci alimente nesănătoase, înseamnă să stai la soare, să fii conectat cu natura, să mergi cu picioarele goale pe iarbă, ca să îți descarci toată energia negativă. Apoi, când corpul se echilibrează nu vei mai simți nevoia să mănânci lucruri nesănătoase”, a mai adăugat doctorul.
3. Efectul yo-yo
După terminarea dietei pe termen scurt, există riscul de a reveni la obiceiurile alimentare nesănătoase anterioare, ceea ce poate duce la recuperarea greutății pierdute sau chiar la câștigul în greutate suplimentar, într-un fenomen numit efectul yo-yo.
„De exemplu, un comportament uman, vechi de mii de ani, pe care l-au practicat toate culturile și civilizațiile este postul, postul negru. Și acum este de mare succes și pentru slăbit este postul negru intermitent. Avantajul postului negru intermitent spre deosebire de orice altă dietă este următorul: faptul că durează acea restricție. Eu nu recomand să te uiți la ceas, acestea sunt niște comportamente artificiale. Dietele funcționează doar pe termen scurt, deoarece se ajunge la un dezechilibru hormonal, acesta este principalul motiv pentru care la șase luni sau la un an de zile nu mai reziști să ții acea dietă, iar mulți oameni dau vina tot pe ei, pentru că sunt leneși. Toți suntem leneși, lenea este în ADN-ul nostru, orice ființă, orice gâză este leneșă. Ea face activitate doar când este nevoită. Ne conservăm energia pentru când este cu adevărat nevoie. Nu numai că în viața noastră modernă în care avem de toate, totul este confortabil, nici măcar termoreglarea nu mai funcționează, ce înseamnă termoreglare, să stai în frig. În momentul în care stăm în frig, hormonii tiroidieni cresc ca să produci mai multă energie, arzi mai multe calorii și acesta este un comportament natural”, a mai spus dr. Cezar.
4. Impactul asupra sănătății
Dieta pe termen scurt poate avea un impact negativ asupra metabolismului, sănătății intestinale, nivelului de energie și stării generale de sănătate. De asemenea, poate duce la o relație disfuncțională cu mâncarea și la sentimente de frustrare sau vinovăție asociate cu alimentația.
„Eu țin post negru intermitent săptămânal, adică o zi nu mănânc nimic și nu pentru că vreau să slăbesc, dacă aș vrea să slăbesc probabil că aș ține mai mult, dar când mănânc, mănânc să îmi satisfac toate nevoile. În ziua în care țin post beau apă, beau cafea, orice fără calorii, ceai fără zahăr, cafeaua la fel și apă. Acest lucru înseamnă că pui pe pauză sistemul digestiv, ficatul, toată lumea se plânge că are ficatul obosit, că are ficatul gras. Ficatul gras apare din cauza faptului că mâncăm încontinuu, de dimineață până seara, mereu ronțăim ceva și acest lucru duce la creșterea insulinei și insulina este hormonul de depozit. Când crește insulina, receptorii pentru insulină devin rezistenți, iar corpul trebuie să secrete și mai multă insulină. Postul negru repară tubul digestiv, scazi inflamația pe intestine, scade ficatul gras”, a mai spus doctorul.