Impactul stresului asupra sistemului imunitar

Impactul stresului asupra sistemului imunitar
Impactul stresului asupra sistemului imunitar

Sistemul imunitar joacă un rol esențial în apărarea organismului împotriva bolilor, luptând cu agenții patogeni invadatori și acționând ca un gardian al sănătății celulare.

Corpul uman se menține într-un echilibru homeostatic, permițând desfășurarea funcțiilor corporale la un nivel optim. Atunci când acest echilibru este perturbat, sănătatea este în pericol.

Stresul este o senzație familiară tuturor oamenilor, care se intensifică de obicei în anumite perioade și ne ajută de multe ori să depășim cu bine provocările vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, stresul prelungit duce la oboseală și epuizare mentală, provocând simptome fizice de suferință. Acestea se pot manifesta sub forma unor perturbări ale sistemului imunitar și reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate. Un medicament recomandat pe bază de magneziu poate ajuta la gestionarea stresului și la prevenirea impactului său negativ asupra organismului.

Ce efecte produce stresul asupra sistemului imunitar?

Stresul face ca sistemul nervos simpatic să elibereze hormoni - andrenalina și noradrenalina ca instinct de supraviețuire. Aceștia produc modificări metabolice, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. Noradrenalina este de obicei responsabilă pentru tonusul cardiac și este activă chiar și în timpul somnului. Însă, atunci când nivelurile ei cresc din cauza stresului, se activează un răspuns din partea structurilor responsabile, hipotalamusul, hipofiza și glandele suprarenale.

Printr-un mecanism endocrin complex, se secretă cortizolul și alți glucocorticoizi. Cortizolul crește nivelul de zahăr din sânge și redirecționează glucoza către mușchi prin suprimarea  acesteia către sistemele considerate mai puțin importante, printre acestea numărându-se și sistemul imunitar, care are de suferit.

În scurte reprize, cortizolul este implicat în reducerea inflamației din organism, însă, în cantități mari și eliberat frecvent în sânge, deschide calea către inflamații necontrolate care vor suprima capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva invadatorilor. Astfel, inflamația cronică duce la dezvoltarea și progresia multor boli ale sistemului imunitar, între care artrita, fibromialgia, lupus, psoriazis, boala inflamatorie intestinală, aritmii și afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip II și ulcer gastric.

Semne că sistemul imunitar este afectat de stres

Multe dintre persoanele care suferă de stres recurg la modalități nesănătoase de a gestiona permanenta încordare în care trăiesc: fumatul, alcoolul, consumul necontrolat de dulciuri, ronțăitul frecvent al gustărilor. Intră de fapt într-un cerc vicios prin care își slăbesc și mai mult organismul.

Un sistem imunitar afectat de stres se poate manifesta prin ganglioni limfatici inflamați, îmbolnăviri frecvente de răceli și viroze, precum și prin suferințe cronice de tipul celor amintite mai sus.

Soluții pentru a gestiona impactul negativ al stresului

Stresul afectează fiecare aspect al vieții, de aceea este importantă conștientizarea lui și dezvoltarea de strategii de apărare împotriva impactului său negativ. Un stil de viață organizat, un program de odihnă și relaxare, o alimentație echilibrată, discuții cu cei apropiați, yoga, meditația sau rugăciunea, practicarea exercițiului fizic constant sunt elemente cheie în schimbarea modului în care organismul și psihicul răspunde la stres.

O discuție cu medicul de familie sau cu medicul curant este întotdeauna binevenită. Acesta poate prescrie un medicament pe bază de magneziu, ale cărui beneficii sunt cunoscute în gestionarea stresului.

Stresul cronic poate declanșa o serie de reacții fiziologice care afectează funcționarea sistemului imunitar, crescând susceptibilitatea la boli și inflamații cronice. Identificarea modalităților de reducere a stresului și implementarea acestora în viața de zi cu zi reprezintă un pas important în protejarea sănătății.

Măsurile de gestionare a stresului nu vor face ca problemele să dispară, însă cu siguranță vor reduce presiunea resimțită constant, pe termen lung ameliorând efectele devastatoare ale stresului asupra sistemului imunitar și asupra sănătății fizice și psihice, în general.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

FOTO Ana-Maria Barnoschi, imagini spectaculoase de la nuntă: „Am avut 4 rochii de mireasă.”

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România

Chef Alexandru Sautner, impresionat de gestul unui angajat: „Le cunoșteam situația, era greu pentru toată lumea, însă am fost foarte impresionați.”

Probleme în sarcină pentru Geta Sterp. Sora lui Culiță Sterp a ajuns la capătul puterilor: „Am o problemă foarte gravă”

Daniel a dispărut fără urmă. A plecat cu mașina de acasă și nu s-a mai întors


Cookies