Izvorul Tămăduirii 2023: Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Izvorul Tămăduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023

Află din rândurile următoare care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate de Izvorul Tămăduirii.

În fiecare an, în cea de-a cincea zi după Paște, creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care este considerat Izvorul dătător de viață al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Acestă sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii de pretutindeni, având dublă sărbătoare. În primul rând, în sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, iar apoi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire.

Anul acesta creștinii-ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii în data de 21 aprilie 2023. Această sărbătoare își are originile într-o legendă potrivit căreia apa unui izvor de lângă Constantinopol l-a ajutat pe un orb să își recapete vederea după ce s-a spălat cu ea pe față.

Astfel, în data de 21 aprilie 2023, preoții din Bisericile Creștine Ortodoxe vor prăznui liturghia specifică acestei sărbători, urmând ca ulterior să se săvârșească sfințirea apei sau Agheasma Mică, care se bea dimineața, pe nemâncate, pentru întărire trupească și sufletească.

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții pentru ca Domnul Iisus Hristos să îi ajute pe întreg parcursul vieții. Totuși, există anumite lucruri care sunt strict interzise în ziua Izvorului Tămăduirii dacă vrei să-ți meargă bine. Află în continuarea articolului care sunt acestea, dar și dacă este bine sau nu să speli în această zi sfântă.

În ziua Izvorului Tămăduirii se sfințesc apele. Preoții sfințesc la biserica apa numită Aghiasma Mică, iar în unele locuri are țării, preoții sfințesc și casele credincioșilor pentru a avea parte de noroc.

De asemenea, se spune că este bine ca toți cei care vor să fie feriți de boală să bea în fiecare dimineață câte o înghițitură din Aghiasma Mică pe nemâncate.

Un alt obicei întâlnit în unele zone ale țării este Fântânița. Acest ritual presupune curățarea fântânilor și a izvoarelor, urmând ca acestea să ofere la rândul lor apă proaspătă și cristalină. Se spune că fântânile care vor fi curățate cu ocazia acestei sărbători, nu vor seca niciodată.   

Tot în această zi, credincioșii de pretutindeni merg la mormintele celor trecuți la cele veșnice și dau de pomană diferite alimente pentru sufletele celor decedați.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfințită în ziua praznicului grădinile și livezile. Totodată, acest ritual se spune că va feri recoltele de grindină.

O veche tradiție spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele pe față cu rouă pentru a nu îmbătrâni prea repede.

Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Ce trebuie să pună gospodinele pe masă. Care este preparatul special pentru această zi?

Izvorul Tămăduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Astfel, tuturor credincioșilor le este interzis să muncească în această zi de sărbătoare.

Gospodinele nu au voie să spele, să calce sau să coasă haine. Este bine ca în această zi de sărbătoare, credincioșii să își îndrepte atenția către lucrurile spirituale și să lase treburile gospodărești pentru altă dată.

De asemenea, există o tradiție conform căreia cei care muncesc în ziua Izvorului Tămăduirii vor fi loviți de o boală grea.

Așadar, sub nicio formă nu avem voie să spălăm în ziua Izvorului Tămăduirii. 

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Praznicul Izvorului Tămăduirii

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină?

Izvorul Tămăduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Iată o rugăciune pe care este bine să o spui în ziua Praznicului Izvorului Tămăduirii

Izvorăște-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născă­toare, dându-mi darul cuvântu­lui, ca să laud izvorul tău, care izvorăște viață și har credincioșilor; că tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.

Locaș de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioară! Că din moarte vădită ridică lămurit pe credincioșii care aleargă la dânsa și izvorăște tuturor mângâierea cea din belșug.

Din ceruri reverși nouă daruri fără împuținare, ceea ce ești cu adevărat una; căci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea nouă, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând.!

Bucură-te, Mărie, bucură-te, ceea ce ești lauda de obşte și cin­stită a neamului omenesc! Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă .”, sursa doxologia.ro.

 

 

 

 


Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Rugăciunea de dimineață. Cum să te rogi după ca să-ți meargă bine toată ziua

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies