Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023 : semnificație, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să evite femeile să facă în această zi

Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023 : semnificație, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să evite femeile să facă în această zi
Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023 : semnificație, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să evite femeile să facă în această zi

În acest an, sfânta sărbătoare a Izvorului Tămăduirii are loc pe data de 21 aprilie. Însă știați care sunt tradițiile legate de această mare sărbătoare?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care este legenda acesteia, dar și când are loc în anul 2023. În plus, descoperiți și câteva tradiții și obiceiuri care țin de această sfântă sărbătoare, dar și cele care le vizează doar pe femei.

Izvorul Tămăduirii 2023

Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători ale anului 2023.

În acest an, are loc pe data de 21 aprilie, în prima vineri după Paște, sărbătoare care, în acest an a picat pe data de 16 aprilie.

Această sfântă sărbătoare este dedicată Maicii Domnului, și este cea prin intermediul căreia creștinii își amintesc de minunile săvârșite de Fecioara Maria, sărbătoare care are o istorie veche de 1500 de ani. Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea care evocă un miracol încă din secolul al V-lea.

Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023 : semnificație, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să evite femeile să facă în această zi[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină?

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Care este legenda sărbătorii Izvorului Tămăduirii

Conform legendei, se pare că Leon cel Mare a fost cel care se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, moment în care a întâlnit un bătrân orb, oferindu-se să-l călăuzească, aflând în cele din urmă

că era un om religios, care spunea că în păduri sunt izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului.

Vorbă cu vorbă, iar cei doi s-au rătăcit, moment în care bătrânelului i s-a făcut sete şi l-a rugat să-i aducă apă, însă nu a găsit. În schimb, a auzit o voce care i-a spus că apa este mai aproape decât crede, chiar în centrul acestei păduri, iar cu ajutorul ei, va reuși să îi potolească setea bătrânelului, dar îl va și vindeca de orbire.

Leon a urmat sfatul primit, iar bătrânul care nu vedea… şi-a recăpătat vederea în mod miraculos.

Odată ce profeţia a avut loc, împăratului Leon a ridicat o biserică, unde se află izvorul tămăduitor, păstrat până în zilele noastre. Astfel, la Istanbul, credincioșii se pot închina în biserica cu hramul Izvorului Tămăduirii, acolo unde vor găsi un izvor cu apă tămăduitoare.

izvorul tamaduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

 

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

  • În unele zone ale ţării, încă se mai practică și „ Jurământul juvenil”. Ceremonia care are loc între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, în funcție de prietenie, moment în care aceștia îndeplinesc mai multe ritualuri unde trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte.
  • Gospodării sunt cei care trebuie să arunce apă sfinţită peste vite, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor. Agheasma Mică se poate folosi și pentru efectele pe care le deține asupra sănătăţii, motiv pentru care, se spune că în special bolnavii sunt cei care ar trebuie să respecte acest ritual, deci să bea agheasmă dimineaţa, înainte de mâncare, pentru a se însănătoși.
  • Se spune că cine lasă un vas cu apă în biserică, din ziua de joi până în ziua de vineri, iar apoi se spală cu ea și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri pentru întregul an.
  • Pentru oamenii care își doresc să ştie dacă și cât vor mai trăi, se pare că tot ce trebuie să facă este să aşeze o cană sub un pom de nuc sau soc. Dacă găsesc pământ pe fundul cănii, înseamna că sfârşitul este aproape.

ce se mananca de izvorul tamaduirii
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

 

Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

  • De Izvorul Tămăduirii, femeile sunt cele care nu trebuie să spele rufe deloc.
  • Tot femeile sunt cele care nu au voie să calce rufe.
  • În plus, și atunci când vine vorba despre a croi o haină, tot nu au voie, pentru că se spune că respectiva haină nu se va mai putea folosi și nu se va mai termina niciodată.
  • În caz contrar, dacă toate obiceiurile de mai sus vor fi încălcate, se spune că femeile care vor munci în ziua de Izvorul Tămăduirii, precum și cele care spală, calcă sau cos, nu vor avea spor tot anul, iar treburile pe care le au de făcut nu se vor mai termina.
  • Tot femeile sunt cele care trebuie să stropească cu apă sfințită în grădină, pentru a avea un an bogat și pentru a proteja recoltele de grindină.
  • Femeile pot participa și la tradiţia numită  “înfrăţitul”, constă într-un legământ care are loc între băieţi, dar și între fete și are ca scop ajutorul reciproc. Adulții participă și ei la acest legământ, cu scopul de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte, conform tradiției

cand este izvorul tamaduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Ce trebuie să pună gospodinele pe masă. Care este preparatul special pentru această zi?

 


Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023. Ce trebuie să gătească femeile în această zi. Care este preparatul special pentru această zi?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies