Iată de ce trebuie să ții cont atunci când coci blatul de tort, pentru a ieși perfect. Citește mai jos despre temperatura coacere blat tort cuptor electric.
Atunci când vine vorba despre un tort, fiecare persoană are preferințele sale. Unii adoră tortul de ciocolată, în timp ce alții preferă un tort cu fructe și cu multă frișcă.
Însă, pentru ca un tort să fie cu adevărat delicios, este nevoie să aibă un blat de calitate. Din păcate, din dorința de a da greș, multe persoane aleg să cumpere un blat de tort în loc să îl pregătească acasă, însă de cele mai multe ori este fad și nu poate fi însiropat prea bine.
Pentru a pregăti un blat bun și extrem de gustos, trebuie să ții cont de mai mulți factori. De la ingredientele folosite și până la tava în care se face blatul, dar și de cuptorul utilizat.
Fie că este vorba despre un cuptor electric, cuptor cu convecție sau un cuptor cu gaz, blatul de tort poate ieși perfect, pufos, fără prea mult efort.
Orientativ, cele mai multe prăjituri și blaturi de tort de coc la temperatura de 160 de grade Celsius. La final, se face întotdeauna proba cu bețișorul, pentru a nu rămâne nimic pe el.
Cea mai importantă regulă atunci când coci un blat este să preîncălzești cuptorul. În cazul cuptoarelor cu convenție, curenții de aer sunt răspândiți uniform.
În cazul cuptorului electric, coacerea este una uniformă datorită rezistenței de încălzire, una în partea superioară și una în partea inferioară.
Cea de sus este folosită pentru coacere și rumenire, iar cea inferioară încălzește tot cuptorul.La ce temperatură se coace blatul de tort
Pentru baltul de tort sau tartă, durata de coacere este de 20 -35 de minute, iar temperatura necesară este de 175- 190 de grade Celsius, în funcție de rețetă. Nu deschide prea des ușa cuptorului, deoarece tortul se va lăsa în tavă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Atunci când alegi o rețetă, este foarte important să respecți gramajul cu mare atenție. Fiecare ingredient are rolul său și timpul de coacere va fi influențat de fiecare dintre ele. Pentru făina integrală în loc de făină albă, trebuie să știi că timpul de coacere va crește.
Citeste si: Rețeta pentru deliciosul Tort Medovik! Aromat, crocant și ușor de pregătit
Nu trebuie să mai spunem că și cantitatea de zahăr este importantă, așa că nu pune mai mult sau mai puțin decât este precizat în rețetă.
În cazul în care rețeta conține și praful de copt în ingrediente, trebuie să știi că trebuie preîncălzit cuptorul pentru că altfel acest ingredient nu va mai acționa, iar blatul nu va crește.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui HÂRTIA DE COPT
Pregătește toate ingredintele pe care le vei folosi pentru blatul de tort și lasă-le pe masă, la temperatura camerei. Folosește tava specificată în rețetă, pentru ca tortul să se coacă bine și uniform.
Citeste si: Ai gustat vreodată din tortul Pădurea Neagră? Iată rețeta și modul de preparare
Timp coacere blat tort
Așadar, înainte de a pregăti blatul, lasă cuptorul la încins la 170 de grade Celsius cu ventilație sau treapta medie spre înaltă la cuptorul cu gaz. Tava se tapetează cu hârtie de copt. Dacă nu ai tavă, poți folosi o cratiță unsă cu unt și tapetată cu făină.
După ce introduci tava la cuptor la 170 de grade cu ventilație, lasă la copt timp de 25 de minute, apoi încearcă să testezi cu o scobitoare, iar dacă iese umedă, mai lasă blatul să se coacă timp de 5 minute sau până când scobitoarea este perfect uscată.
După ce se scoate blatul din cuptor, se scoate din tavă și se mută pe un grătar de bucătărie. Se dezlipește cu grijă hârtia de copt de pe lateral și se întoarce cu fundul în sus. În acest fel, poți folosi partea de jos a blatului în partea superioară, mai ales că este dreaptă și uniformă.