Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână! În ce domenii pot avea o zi liberă în plus

Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână! În ce domenii pot avea o zi liberă în plus
Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână! În ce domenii pot avea o zi liberă în plus

Un număr din ce în ce mai mare de țări au introdus săptămâna de muncă de patru zile, iar Marea Britanie, Islanda, Belgia și Noua Zeelandă, unde se află doi dintre cei mai mari promotori ai acestui stil, sunt citate ca exemple de succes.

Săptămâna de lucru de patru zile a cuprins multe țări din Occident, dar în România acest mod de lucru este încă o noutate pentru piața muncii. La nivel local, există doar câteva anunțuri de angajare care oferă o săptămână de lucru de patru zile și un weekend mai lung.

Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână

România a reușit să legifereze o săptămână de lucru de patru zile, dar prea puține companii aleg să facă acest lucru.

Codul Muncii permite ca munca să fie redistribuită pe patru zile lucrătoare în loc de cinci zile lucrătoare, dar angajatorul este cel care decide dacă reduce numărul de zile lucrătoare.

„Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program.

Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate.”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager al unei platforme de angajare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână!
Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână![Sursa foto: shutterstock]

Ce s-a arătat într-un studiu recent, realizat pe o platformă de angajare

Un studiu recent, realizat pe o platformă de angajare, a arătat că doar patru din zece companii acceptă în prezent acest tip de aranjament de lucru, dar 80% dintre angajați sunt dispuși să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și 10 ore pe zi. Și, deși aproape 35% sunt îngrijorați de faptul că, pe termen lung, angajații vor fi epuizați de creșterea volumului de muncă zilnic, rezultatele experimentale internaționale arată contrariul.

Se spune că weekendurile de patru zile ar putea fi adoptate în special de organizațiile cu lucrători cu gulere albe, cum ar fi cele din domeniul IT și tehnologie, bănci, finanțe și contabilitate și marketing. Cel mai convenabil pentru angajatori este să ofere opțiunea unei formule mixte, în care toți angajații nu au același număr de zile libere, pentru a nu avea un impact asupra clienților, spune un reprezentant al unei platforme de angajare.

Cu toate acestea, pe lângă preferințele și comoditatea angajatorilor, există și alte sectoare, cum ar fi producția, industria auto și comerțul cu amănuntul, în care implementarea unui program de lucru de patru zile nu este fezabilă.

Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână!
Mai multe femei din România vor lucra doar patru zile pe săptămână![Sursa foto: shutterstock]

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Femeile din România care ies la pensie și se reangajează nu mai pot primi salariu de la stat! Anunț important înainte de Paște

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies