Mălai dulce că la Cluj. Mălai este o prăjitură tradiţională foarte îndrăgită în zona noastră. M-am bucurat când am văzut că a apărut în meniurile unor cafenele.
Preparare Mălai dulce
Mălaiul se amestecă cu grisul şi praful de copt. Se separă ouăle. Gălbenuşurile cu zahărul şi 50 ml din iaurt se freacă cu mixerul până se obţine o crema mai groasă galben deschis.
* dacă doriţi alte arome, pe lângă vanilie puteţi adaugă puţînă coajă rasă de lămâie sau portocală
Se adaugă uleiul în fir subţire în timp ce continuaţi să mixati. Se adaugă restul de iaurt şi se mixează iar 1 minut. Se adaugă laptele şi se mixează câteva secunde.
Se adaugă amestecul de mălai în ploaie, în timp ce amestecaţi manual cu ţelul.
Se bat albuşurile spumă care stă pe tel. Se încorporează în aluat în trei tranşe, amestecând uşor cu ţelul să nu se lase. Va rezultă un aluat spumos, care curge şi se autoniveleaza.
Se unge o tavă de 28 x18 cm cu unt. Se toarnă încet, de la mică distanţă, compoziţia în tavă.
Se da la cuptorul preincins la 170C timp de 40 minute (până e rumenă deasupra şi scobitoarea iese curată în centru).
Se lasă să se răcească, apoi s epoate felia. Se serveşte simplă, pudrată cu zahăr sau cu un sos de fructe (zmeură de exemplu).
sursa: e-reţete.ro