Ne intrebam ce sunt carbohidratii, proteinele sau lipidele si care este rolul lor in organism si in dieta de slabire. Alte denumiri pe care trebuie sa le cunoastem: carbohidrati sau glucide, proteine sau aminoacizi, lipide sau grasimi.
Carbohidratii pot fi buni sau rai, trebuie sa stim sa-i alegem. Carbohidratii cu eliberare prelungita sunt asa numitii carbohidrati buni in timp ce aceia cu eliberare rapida (zaharul simplu sau din alimente prea procesate) nu sunt tocmai buni.
Energia sau caloriile din mancare provin din 3 mari substante organice: proteine, lipide si carbohidrati. Aceste substante sunt necesare in cantitati suficient de mari asa incat sa sustina metabolismul si functiile organismului.
Ce sunt Proteinele (aminoacizi)
Proteina este componenta principala a organelor, musculaturii, a celulelor vii si, in mare, a aproape tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt lanturi de aminoacizi legati intre ei in formatiuni complexe.
Proteinele care contin toti aminoacizii sunt numite si proteine complete si se gasesc in produse de origine animala: carne (pui, curca, gasca, peste), in oua sau lactate.
Alimentele care contin proteine vegetale sunt mai sanatoase pentru ca acestea contin in general mai multi hidrati de carbon complecsi benefici si formeaza mai putini acizi decat carnea.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>