MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturală a instalării menopauzei

MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturală a instalării menopauzei
MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturală a instalării menopauzei

Ce este menopauza? Aşa cum apariţia menstruaţiei reprezintă renaşterea femeii luna de luna, menopauza înseamnă naşterea femeii într-o altă faza a vieţii ei. De obicei, femeile se neagă în această perioada, se resping, se abandonează pe sine. În realitate, însă, este perioada înţelepciunii, a binecuvântării.

Osteoporoză.

Reprezintă o manifestare tardivă a menopauzei. Absenţa estrogenilor determina o diminuare a matricei osoase, care se asociază cu scăderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. După menopauza se produce o pierdere accelerată a masei osoase care se agravează cu vârstă. Osteoporoză este favorizată de dietă săracă în calciu şi proteine, de sedentarism, precum şi de lipsa expunerii la lumina naturală. Consecinţele cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile apărute în urmă unor traumatisme de intensitate scăzută şi fenomenele de tasare vertebrală.

Bolile cardiovasculare.

Estrogenii scad nivelul colesterolului total şi al trigliceridelor şi cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joacă un rol protectiv făţă de bolile coronariene, hipertensiunea arterială şi accidentele vasculare cerebrale. La menopauzaa, scăderea nivelului de estrogeni poate determina creşterea tensiunii arteriale şi fenomene de ateroscleroza (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicaţii ale aterosclerozei sunt boală coronariana şi infarctul de miocard.

Tulburări psihoafective.

Manifestările obişnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie, oboseală, stări depresive, anxietatea, tulburări de memorie şi de concentrarea, scăderea capacităţii de efort, insomnii, labilitate emoţională, modificări ale libidoului

Creşterea în greutate.

În medie, greutate femeilor aflate la menopauza creşte cu 4-7 kg, cu modificarea repartizării grăsimii, care se depune cu predilecţie pe abdomen şi şolduri.

Această creştere ponderală se poate explică parţial prin factori hormonali şi este favorizată de scăderea activităţii fizice şi de o alimentaţie dezechilibrată.

Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauza, putem enumeră involuţia şi dispariţia afecţiunilor benigne ale sânilor şi uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Un prezentator TV a făcut infarct în direct, la televizor. Îi fusese montat un stent cu doar 10 zile înainte de infarct

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc


Cookies