Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa
Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Peste cateva zile, crestinii ii vor celebra pe cei 40 de Sfinti Mucenici si toate gospodinele vor pregati deliciosul desert. Iata o reteta simpla si delicioasa.

Mucenici moldovenesti de post, reteta

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Mucenici moldovenesti de post – reteta

Ingrediente mucenici moldovenesti de post:

Pentru aluat

500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată

Pentru sirop

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

400 ml apă
5 linguri zahăr
esenţe după gust

Mucenici moldovenesti de post

Preparare mucenici:

Aluat: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putina apa calda. Se omogenizeaza si se lasa 10 minute la dospit, la caldura.

Se pune maiaua peste restul de faina. Se adauga sare, apa si ulei.

Se framanta coca pana cand se desprinde de pe vas. Aluatul trebuie sa fie moale (daca e tare, se adauga apa calda si putin ulei). Aluatul se lasa la dospit 25 de minute, la caldura.

Citeste si: Biluțe de biscuiți cu vișine. Desertul copilăriei în doi timpi și trei mișcări

Citeste si: Crochete din orez. DELICIOASE calde sau reci

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 12 bile. Fiecare se lucreaza intr-o fasie lunga si apoi se impleteste in cifra 8. Se pun pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau doar pe foaie de copt.

Tava cu mucenici moldovenesti de post se tine la cuptorul (pe care trebuie sa il preincalziti inainte) timp de 25 de minute. Cat asteptati, faceti siropul din fierberea tuturor ingredientelor de mai sus si apoi lasarea lor sa se raceasca.

Ornare: dupa ce mucenicii si siropul s-au racit, se unge fiecare mucenic in parte si se lasa pe platou. Se presara cu nuca macinata. Pofta buna!

Citeste si: Clătite ”Ana Lugojana”. Rețeta din Banat care te va cuceri definitiv

Citeste si: Păturată pe crumpi. Rețeta DELICIOASĂ din Banat

sursa: ciao.ro



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Colaci cu ou. Bucate pentru Mosii de iarna

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies