Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Peste cateva zile, crestinii ii vor celebra pe cei 40 de Sfinti Mucenici si toate gospodinele vor pregati deliciosul desert. Iata o reteta simpla si delicioasa.

Mucenici moldovenesti de post, reteta

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Mucenici moldovenesti de post – reteta

Ingrediente mucenici moldovenesti de post:

Pentru aluat

500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată

Pentru sirop

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

400 ml apă
5 linguri zahăr
esenţe după gust

Mucenici moldovenesti de post

Preparare mucenici:

Aluat: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putina apa calda. Se omogenizeaza si se lasa 10 minute la dospit, la caldura.

Se pune maiaua peste restul de faina. Se adauga sare, apa si ulei. Se framanta coca pana cand se desprinde de pe vas. Aluatul trebuie sa fie moale (daca e tare, se adauga apa calda si putin ulei).

Aluatul se lasa la dospit 25 de minute, la caldura.

Citeste si: Biluțe de biscuiți cu vișine. Desertul copilăriei în doi timpi și trei mișcări

Citeste si: Crochete din orez. DELICIOASE calde sau reci

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 12 bile. Fiecare se lucreaza intr-o fasie lunga si apoi se impleteste in cifra 8. Se pun pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau doar pe foaie de copt.

Tava cu mucenici moldovenesti de post se tine la cuptorul (pe care trebuie sa il preincalziti inainte) timp de 25 de minute. Cat asteptati, faceti siropul din fierberea tuturor ingredientelor de mai sus si apoi lasarea lor sa se raceasca.

Ornare: dupa ce mucenicii si siropul s-au racit, se unge fiecare mucenic in parte si se lasa pe platou. Se presara cu nuca macinata. Pofta buna!

Citeste si: Clătite ”Ana Lugojana”. Rețeta din Banat care te va cuceri definitiv

Citeste si: Păturată pe crumpi. Rețeta DELICIOASĂ din Banat

sursa: ciao.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Colaci cu ou. Bucate pentru Mosii de iarna

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, peste Marcel Ciolacu, după numărarea a 90% din procesele verbale - HARTA votului