Gabriela Cristea a explicat, pas cu pas, cum face cozonacii de Crăciun.
Gabriela Cristea este mereu prezentă pe rețelele de socializare cu preparatele sale, iar de această dată a venit cu rețeta unui cozonac delicios pentru Crăciun, pe care explică cum îl face, pas cu pas.
Rețeta cozonacului cu multă ciocolată a Gabrielei Cristea
Citește și: Rețeta autentică a Gabrielei Cristea pentru un cozonac pufos și delicios
Este Ajunul Crăciunului, iar multe gospodine pun cap la cap ultimele pregătiri pentru sărbători. Cei care au întârziat cu cozonacul în acest an, pot urma rețeta Gabrielei Cristea pentru un cozonac plin de ciocolată. Gabriela Cristea a explicat, pas cu pas, care sunt ingredientele pentru un cozonac cu aluat făcut în casă, ce folosește și care sunt cantitățile ideale pentru desertul nelipsit de pe masa românilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ingrediente:
- 350 ml- 400 ml de lapte (călduț)
- Unt
- Ulei
- 350 de grame de zahăr
- Zahăr pudră
- 7 ouă
- 1 kilogram făină
- Vanilie
- Rom
- 14 grame drojdie uscata
- 3 plicuri zahăr vanilat
- două plicuri de coajă de lămâie
Umplutura:
- 240 de grame ciocolata rasa
- 250 de grame nuca mărunțită
- Albușurile ramase
- Putina sare
„Ne apucăm de cozonacii de Crăciun. Avem 1 kg de făină, 400 ml. de lapte, dar încercăm cu 350 la început, 350 grame de zahăr. Începem cu drojdia, punem peste o lingură de zahăr din cantitatea totală, adăugăm un strop de lapte și amestecăm bine, mai adăugăm ceva lapte peste, amestecăm totul aici, luăm un vârf de făină și le lăsăm deoparte. Am luat patru ouă și le separam de albuș, iar gălbenușurile le punem în altă parte, iar peste ele mai punem încă trei ouă. Punem cana de zahăr. Tot în prima compoziție punem și esențele, rom, 3 plicuri de zahăr vanilat și două plicuri de coajă de lămâie. Dăm drumul la malaxor și batem ouăle până se albește zahărul.”, a povestit Gabriela Cristea.
Gabriela Cristea a mai menționat toate cantitățile pe care le folosește pentru umplutura cozonacului și cum o parte din compoziție trebuie să ia forma unei bezele. “Drojdia a crescut, o punem peste ouă și aducem și făina. Adăugăm și laptele aproape tot și mai adăugăm după și batem aluatul până va arăta ca de clătite. În făina rămasă punem o lingură de sare și amestecăm bine, după care cernem această făină peste restul compoziției.
“Pentru umplutură am ras nuca și ciocolata, am pus albușurile cu un praf de sare.” Cum prepară Gabriela Cristea umplutura pentru cozonac
Gabriela Cristea a prezentat și cum face umplutură cozonacului, care sunt ingredientele pe care le amestecă cu laptele cald până când totul iese ca o bezea, cum întinde coca, dar și cât stă acesta la copt.
“Pentru umplutură am ras nuca și ciocolata, am pus albușurile cu un praf de sare și bat bine albușurile. Adăugăm și niște zahăr vanilat și batem până se face ca o bezea. După punem nuca și ciocolata. Întindem cozonacul, iar prima dată punem crema de ciocolată generos, iar peste punem o treime din crema făcută mai devreme, tot așa, să fie generos. Tăiem compoziția la jumătate, împachetăm cele două bine, apoi îl împletim. Ultima dospire o fac în pungă, la 40 de grade, până se face dolofan. Amestec un gălbenuș de ou cu sare și lapte călduț și îi ungem. Timp de 20 de minute nu mai umblăm la ei în cuptor. După 25 de minute le pun și niște capace de aluminium, ca să fiu sigură că nu se ard, mai scad temperatura și îi mai las 25 de minute. După ce i-am scos, am un sirop cu apă și zahăr cu care îi stropim foarte bine.”, a mai povestit Gabriela Cristea.