Gabriela Cristea are o rețetă specială de cozonac pufos. Iată care este modul de preparare!
În urmă cu ceva timp, Gabriela Cristea a dezvăluit modul de preparare al cozonacului pufos pe care obișnuiește să îl facă.
Rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea
Cozonacul se numără printre cele mai îndrăgite și consumate de sărbători si nu numai. Deși este foarte apreciat în rândul românilor și nu numai, pregătirea acestuia necesită timp și atenție.
Ingrediente pentru 3 cozonaci
• 1 kg de făină
• 300 g de zahăr
• 250 g nuci
• unt
• ulei
• zahar pudră
• 14 g drojdie
• zahăr vanilat Bourbon
• 240 de grame ciocolată
• un praf de sare
• 400 ml lapte
• 3 ouă întregi si 3 gălbenușuri
• 3 albușuri pentru cremă
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Înainte de a începe prepararea cozonacului, Gabriela Cristea sfătuiește lumea să lase ingredientele la temperatura camerei preț de câteva ore. De asemenea, este important să nu fie frig în cameră sau curent, atunci când se prepară cozonacul pufos de Paște.
Mod de preparare
Primul pas este pregătirea de maia pentru cozonaci, din 10 ml lapte călduț, 15 g de drojdie și o linguriță de zahăr.
Mai apoi, maiaua se amestecă cu puțină făină.Prezentatoarea TV dospește cozonacii în două etape, mai precis, prima oară îi dospește într-un cuptor încălzit la 40°C, timp de 20 de minute. Astfel, după prima dospire, aluatul se întinde din nou, se împachetează într-o folie de plastic și se mai lasă să crească la temperatura camerei timp de încă 10 minute. După acest pas, se porționează și se mai dă încă un răgaz timp de 10 minute, până când se pregătește crema din albuș de ou, ciocolată și nuci.
Pentru a pregăti 3 cozonaci pufoși, Gabriela Cristea bate 3 albușuri spumă cu un praf de sare, iar mai apoi pune 3 – 4 linguri de zahăr, și la sfârșit ciocolata. După aceea, vedeta amestecă crema folosind o paletă de silicon, cu mișcări largi, de jos în sus, iar în acest mod spuma rămâne pufoasă.
Care este secretul Gabrielei Cristea, pentru a nu arde cozonacii în cuptor
În momentul în care aluatul de cozonac este foarte bine frământat, acesta face câteva “bășicuțe” de aer, conform spuselor Gabrielei Cristea. Așadar, se întinde crema peste aluatul de cozonac, iar mai apoi se taie foaia în două, se rulează fiecare parte și se împletește.
Cozonacii se așează în tavă, după care se lasă din nou la dospit. Gabriela Cristea are un as în mânecă, și anume că obișnuiește să acopere tăvile pline cu pungi de plastic, iar ulterior le pune din nou în cuptorul cald, unde are loc dospirea finală, care durează aproximativ o oră și jumătate.
Înainte de coacerea acestora, se ung cu albuș de ou frecat cu un praf se sare, înainte de a fi băgați la cuptor.
Vedeta coace cozonacii la 170 – 175 °C, iar timp de 25 de minute nu deschide cuptorul. Mai mult decât atât, Gabriela Cristea a recunoscut și ce face pentru a nu arde cozonacii.
“Le pun un capac din folie de aluminiu, ca să nu se ardă, scad temperatura și pentru încă 25 de minute ii coc la aproximativ 165 de grade”, a mai precizat Gabriela Cristea pe YouTube. La final, cozonacii se ung cu apă și zahăr pentru a fi moi și lucioși.