Noi modificări la bancomate. Ce se va schimba din 24 august 2022

Noi modificări la bancomate. Ce se va schimba din 24 august 2022
Noi modificări la bancomate. Ce se va schimba din 24 august 2022

Din luna viitoare, intră în vigoare o nouă lege, conform unei Hotărâri de Guvern. Românii trebuie să fie informați cu privire la noua modificare, care se va aplica cât de curând.

Bancomatele, casele de schimb valutar şi operatorii de plăţi vor trebui să afişeze comisioanele percepute pentru conversia în și din euro.

 Modificări legate de comisioane şi cursul de schimb valutar

schimb valutar euro lei
Modifcări la bancomate[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Unii români pot pierde tichetele sociale. Ce a anunțat Ministrul Investițiilor

Guvernul a decis că românii trebuie să beneficieze de o mai mare transparență.

Astfel, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu vor fi prezentate clienților, în mod accesibil. Aceste informații vor apărea chiar înainte de inițierea plății de către bănci, de către casele de schimb valutar sau de către operatorii de plăți, care permit plăți din lei în euro și invers. Această prevedere face parte dintr-o serie de schimbări la nivelul Uniunii Europene. Actul prevede ca aceste informații să fie anunțate clientului, atât la un bancomat, cât și la un punct de vânzare.
De asemenea, clientul poate fi informat și înainte să efectueze plata.

De ce s-a recurs la o astfel de modificare

noua lege 24 august
Noi legi din luna august[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Calendar ortodox 31 iulie 2022. Ce sărbătoare este duminică?

Schimbarea care va intra în vigoare în luna august le va aduce beneficii românilor.

Astfel, transparența comisioanelor și a cursului de schimb va ajuta clientul să compare prețurile. De asemenea, va fi util și pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere corectă. Informarea cu privire la comisioane vizează, atât comisionul de conversie monetară, cât şi comisioanele de operaţiune sau cele aplicate transferului efectuat online. Cei care nu respectă obligația de informare a clientului, înainte ca acesta să inițieze plata, indiferent de modalitatea de efectuare a schimbului, vor fi amendați.
Amenda este cuprinsă între 8.000 și 40.000 de lei.

În ceea ce privește comisionul de conversie monetară aferent transferurilor online, furnizorul trebuie să comunice clientului o estimare a comisionului, pentru serviciile de conversie monetară.

Ce document primesc românii după efectuarea plății

modificari 24 august
Ce modificări vor fi din 24 august[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Culiță Sterp oferă recompensă pentru cei care îi pot da indicii despre hoți! Cât este dispus să scoată din buzunare

După ce a plătit, clientul va primi o chitanță. În document, va fi menționat preţul bunurilor sau al serviciilor, care urmează să fie cumpărate, dar și comisioanele de conversie monetară din lei în euro sau invers.

Regulamentul European prevede că prestatorii de servicii de plată trebuie să fie cei care aliniază comisioanele pentru plăţi transfrontaliere în euro, cu cele pentru plăţile din ţară, făcute în lei.

schimbare la bancomat
Ce schimbări vor fi la bancomate[Sursa foto: Freepik]



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Ce se întâmplă cu pensiile în acest an. La ce trebuie să se aștepte pensionarii

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies