Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă

Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă
Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă

Află cât timp trebuie lăsați la fiert cartofii pentru a obține o granitură gustoasă și plină de nutrienți.

Cartoful este o plantă erbacee, cu flori albe și tulpini subterane, care se cultivă pentru tuberculi.
Cartoful este extrem de hrănitor, întrucât conține vitamine, minerale și glucide. De asemenea, este bogat în fibre și ușor de digerat.
Specialiștii susțin că această legumă are efect alcalinizant, datorită conținutului de magneziu, potasiu și acid citric. Este benefic pentru pancreas, acționând asupra sistemului parasimpatic.

Cartofii, cele mai iubite legume de români

cat timp se fierb cartofii

„Gătit corect, asta înseamnă să nu adăugăm o sursă de grăsime, fie că e vorba de ulei, unt. Smântâna este un aliment cu o cantitate calorică moderată”.- Șerban Damian, nutriționist.
Cartofii fierți în coajă sunt sănătoși, dacă se consumă după răcire, adică, atunci când s-a stabilizat amidonul.
Ce se știe mai puțin este faptul că trebuie consumată și coaja, întrucât este extrem de bogată în nutrienți.


„Cartoful fiert in coaja sau copt in coaja are un indice glicemic scazut, pe cand, daca il fierbem decojit si il conuma sub forma de piure, indicele gricemic creste”.- doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

În cât timp fierb cartofii în coajă

Citeste si: //DESCOPERĂ// 6 idei de mic dejun consistent

Cât timp se fierb cartofii

Cartofi fierți curățați, tăiați bucăți- 20 minute

Se pune apa la fiert și atunci când dă în clocot, se adaugă cartofii curățați și tăiați în bucăți potrivite. La fiert, se adaugă puțină sare pentru ca vitaminele și mineralele să rămână în interior.
Timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute.

Cartofi întregi în coajă- 30 minute

Se spală cartofii cu apă rece și se introduc în apa clocotită, apoi se adaugă sare. După ce au fiert în jur de 30 de minute, se înțeapă cu o furculiță sau un cuțit și dacă ustensila intră ușor, înseamnă că sunt gata.
Se lasă la răcit și se pune peste ei apă rece.


Dacă cartofii sunt mai mari, se lasă mai mult la fiert, în jur de 30-40 de minute.
Depinde și de soiul de cartofi folosiți. De exemplu, cartofii albi fierb mai repede decât cei roșii, diferența fiind de 5-10 minute.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Cartofi pentru alte feluri de mâncare- 15 minute

Pentru a pregăti o tocăniță sau o garnitură nature, cartofii tăiați cubulețe se fierb timp de 15 minute înainte de a fi gătiți.

Cartofi la kukta- 8 minute

Când se fierb în oala sub presiune, cartofii întregi se fierb cam 15 minute și cei tăiați folosiți pentru pireu, tocăniță sau garnitura natur, se lasă la fiert în jur de 7-8 minute.

Cartofi în coajă la cuptorul cu microunde- 5 minute

După ce cartofii în coajă au fost spălați, se așază în recipientul pentru cuptorul cu microunde și se lasă aproximativ 5 minute, la putere maximă. Apoi se scot și se verifică cu furculița dacă sunt fierți.
Dacă cartofii sunt mai mari, se setează timpul la 7-8 minute.
Cartofii folosiți la salate se pun în apă rece pentru a fi curățați mai ușor.

cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor în pungă- 40 minute

Se pun cartofii curățați, tăiați pe jumătate (în două), într-un recipient mai adânc, în apă clocotită și se adaugă condimente după gust, ca piper, boia, cimbru, busuioc, curry.

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cu ce poți înlocui carnea

Cartofii dulci

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Pe lângă cartofii obișnuiți, albi sau roșii, există și cartofii dulci care sunt introduși adesea de nutriționiști în tot felul de diete:
„Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul. Se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, și sunt extrem de bogați in vitamine, minerale, antioxidanți si fibre. Sunt gustoși și aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătății.
Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale si fibre, astfel că ajută la protejarea inimii si a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate si colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroza. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați”- spune Gianluca Mech, nutriționist.

Cartoful dulce este bogat în vitamina D, foarte importantă pentru inimă, oase, piele și dinți. De asemenea, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea de spirit.

Cartofi- beneficii

„Sunt o sursa excelenta de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor, inimii, pielii, dintilor, pentru intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna si primavara, lipsa luminii solare duce la scaderea nivelului de vitamina D”, adauga Gianluca Mech.

Este recomandat să mâncăm cartoful cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține o cantitate mare de vitamine A, B6, C, E, cu un rol important în combaterea infecțiilor.
„Un cartof dulce de talie medie, copt si mancat impreuna cu coaja sa, contine de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor si a apararii sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care ajuta la combaterea infectiilor si la absorbtia fierului. Contin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu si mangan: din acest motiv pot fi inclusi in regimuri alimentare bogate in fructe si legume”- Gialuca Mech.

Citeste si: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Masca de păr cu avocado. Cum o prepari acasă

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies