Nu neglija niciodata igiena orala! Cariile netratate ne pot imbolnavi inima si stomacul!

Nu neglija niciodata igiena orala! Cariile netratate ne pot imbolnavi inima si stomacul!
Nu neglija niciodata igiena orala! Cariile netratate ne pot imbolnavi inima si stomacul!

Netratarea dintilor cariati afecteaza mai ales stomacul, dar si rinichii.

Dintii strambi, distantati sau inghesuiti, in special la copii, constituie una dintre cele mai importante probleme de sanatate si nu doar de estetica dentara. Fara tratament, aceste malformatii provoaca boli stomacale pentru ca micutii nu mai pot mesteca mancarea sau au dificultati de pronuntie. Cariile, pe de alta parte, raman una dintre problemele majore pe care copiii de la noi le au de la varste fragede, infectiile generate de acestea afectand grav organismul.

Netratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra intregului organism. Astfel, din cauza imprastierii bacteriilor in sange, infectiile dentare afecteaza rinichii si articulatiile, caile respiratorii sau chiar inima.

,,Focarele infectioase din cavitatea bucala pot reprezenta o sursa de microbi care ajung in circulatia sangvina.  Bacteriile patogene din cariile periodontale trec in fluxul sangvin determinand bacteriemie si pot afecta valvele inimii provocand endocardita sau, prin procesul inflamator cronic,  vasele de sange favorizand procesul de ateroscleroza cu formarea consecutiva a  placilor de aterom.

De asemenea, procesul inflamator din interiorul placii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva si ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importanta colaborarea dintre cardiolog si stomatolog in vederea prevenirii acestor afectiuni,” explica medicul cardiolog Luminita Iliuta.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cele mai frecvente probleme care apar la copii sunt cariile de biberon.

Ele sunt cauzate de lichidele indulcite pe care multi micuti le consuma. Pentru a evita complicatiile, evitati sa-i dati copilului mancare cu biberonul inainte de culcare, ci doar in perioada mesei.Pe langa aceste probleme, copiii se mai pot confrunta cu inghesuiri sau spatieri intre dinti, care pot fi ajustate cu aparate ortodontice, dar si cu exercitii pentru muschii fetei la recomandarea medicului ortodont. Indreptarea dintilor se poate face incepand de la 6 ani.
Pentru copiii mici se folosesc aparate mobile sau fixe, pana la 12 ani fiind preferate cele mobile. Dupa aceasta varsta se pot utiliza aparatele dentare fixe, externe sau linguale.

Prima vizita la stomatolog ar trebui facuta in jurul varstei de un an, pentru a putea preveni orice problema dentara a micutului.„Primul dintisor erupe pe la sase luni, insa preocuparea parintelui pentru ingrijirea dentara a copilului trebuie sa inceapa inainte de aparitia dintilor pe arcada”, recomanda stomatologul Oana Taban.

Prima vizita la medicul ortodont trebuie facuta dupa terminarea eruptiei dintilor de lapte, adica in jurul varstei de 3 ani. A doua etapa de examinare ortodontica e bine sa fie facuta dupa iesirea primului
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Gabriela Cristea, despre situațiile din trafic. Ce a pățit prezentatoarea TV în timp ce își ducea fetele la școală. “Copiii sunt cei care trebuie să plătească”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Sfatul zilei din 22 septembrie 2024. O zodie se ocupă de o planificare atentă a resurselor

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies