Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. El a fost primul suveran pontif care a abdicat din ultimii aproape 600 de ani

Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. El a fost primul suveran pontif care a abdicat din ultimii aproape 600 de ani
Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. El a fost primul suveran pontif care a abdicat din ultimii aproape 600 de ani

Papa Benedict al XVI-lea a trecut în neființă la vârsta de 95 de ani.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, a decedat sâmbătă, la ora 9:34, în locuința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, potrivit Vatican News.

„Cu tristețe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil.

De luni dimineața, 2 ianuarie 2023, trupul Papei Emerit se va afla în Bazilica Sfântul Petru pentru ca credincioșii să își poată lua rămas bun.”, a transmis Vaticanul.

Citește și: “El s-a dus și nu a mai ajuns.”Mădălina Crețan, mărturisiri din noaptea în care Nosfe s-a stins din viață. Ultimele cuvinte ale rapperului spuse soției sale

Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Părintele Calistrat, primele declarații după ce s-a întors în biserică. Mesajul transmis celor două femei pe care le-a agresat în curtea bisericii

Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea

Papa emerit Benedict al XVI-lea, retras din fruntea Vaticanului în anul 2013, a dezvăluit într-un interviu despre ce anume l-a deranjat mult în timpul celor 8 ani de mandat, mai exact, „vizitele politice”.

Fostul suveran pontif a discutat despre motivele din spatele demisiei sale, despre speculațiile din timpul mandatului său, dar și despre copilăria sa într-un dialog cu jurnalistul și scriitorul german Peter Seewald, publicat în volumul „Last testament: In his own words” (2017) – (Ultimul Testament: Cu propriile sale cuvinte – n.a.).

Papa Benedict al XVI-lea a venit pe nume sub numele de Joseph Ratzinger la 16 aprilie 1927, în comuna bavareză Marktl din Germania.

În anul 2005, acesta a fost ales ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă german ales în această funcție după aproape 500 de ani. În copilărie avea alintul „Josepherl”, și nu lipsea de la nicio liturghie deoarece nu s-a îndoit niciodată de credința lui.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

„Pentru mine, lumea credinței era clădită pe baze foarte ferme și sigure”,

a spus el.

Citește și: “Eu umblam în împărăția lui.” Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că s-a întâlnit cu Diavolul

Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Maria l-a cunoscut pe părintele Calistrat la Ierusalim! Enoriașa nu a putut uita, nici până în prezent, cuvintele pe care i le-a spus

Papa Benedict al XVI-lea a fost un elev silitor

Tânărul Joseph îl avea ca influență puternică chiar pe tatăl său, care era de profesie polițist, fiu de fermier, despre care povestea că era pios, deși critica pe alocuri conducerea Bisericii Catolice. Ca elev și ca student s-a făcut ușor remarcat ca fiind silitor și bun cunoscător al limbilor latină, greacă și ebraică. La vârsta de 14 ani, acesta avea capacitatea de a traduce deja texte bisericești din latină și greacă, activitate pe care o considera un prilej de „distracție”.

Totodată, Papa Benedict al XVI-lea a fost și profesor de teologie în 1946, fiind admis la Universitatea din Munchen, la studii de teologie, călcând astfel pe urmele fratelui său mai mare, Georg.

“Ne țineam aproape unul de celălalt”, povestea Papa Ratzinger, arătând că purta îndelungate conversații teologice cu fratele său. 

Vocația pentru preoție a venit natural, ca o maturizare, și nu în urma vreunei revelații, a mai susținut el. La puțin timp după terminarea studiilor, și-a început cariera didactică la Bonn, unde a fost însoțit de sora lui, Maria, care avea să-l urmeze aproape întreaga viață. În memoriile sale, a scris că primul semestru la Bonn a fost ca “o lună de miere”.  Aceasta a fost profesor de teologie timp de 20 de ani la mai multe universități din Germania.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

În 1977, după parcurgerea mai multor trepte în Biserica Catolică, a devenit cardinal. Al 256-lea papă În 2005, a oficiat slujba de înmormântare a Papei Ioan Paul al II-lea. El a susținut că nu a crezut că va fi ales până în ultima clipă. După cum a menționat în „Ultimul testament”, chiar s-a gândit să refuze.

Papa Benedict al XVI-lea a trecut printr-o controversă 

În luna ianuarie a anului 2022, un raport făcut de firma de avocatură germană Westpfahl Spilker Wastl și comandat de Biserica Catolică a ajuns la concluzia că, în timp ce era cardinal, Joseph Ratzinger ar fi omis să ia măsuri împotriva clericilor în patru cazuri de presupuse abuzuri sexuale împotriva minorilor, în perioada 1977-1982. El a negat acuzațiile, însă, în februarie 2022, a recunoscut că au existat diverse erori în felul în care au fost tratate cazurile de abuz sexual în perioada în care a fost arhiepiscop de Munchen, dar a negat în continuare acuzațiile îndreptate asupra sa.

“Am avut mari responsabilități în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile și erorile care au avut loc în aceste diferite locuri în timpul mandatului meu”, a spus el, potrivit Reuters.

Citește și: Cine este Părintele Vasile Ioana. “În legătura dintre duhovnic și credincios se naște forța care te motivează să mergi mai departe.”

Papa Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani[Sursa foto: Facebook]

Abdicarea lui Papa Benedict al XVI-lea

La opt ani de la alegerea sa, a hotărât să renunțe la mandat, invocând probleme de sănătate . Papa Benedict al XVI-lea a fost primul papă care a abdicat în aproape 600 de ani, de când Papa Grigore al XII-lea a fost forțat să abdice în 1415. Ultimul papă care a demisionat voluntar a fost Celestin al V-lea, în 1294. Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat retragerea pe 11 februarie 2013. Acesta avea vârsta de 85 de ani.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

“Eu umblam în împărăția lui.” Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că s-a întâlnit cu Diavolul

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies