Rețeta de pască cu aluat de cacao și brânză dulce de la Mănăstirea Putna.
Călugărul mănăstirii Putna a dezvăluit, pentru Trinitas, rețeta perfectă pentru dulcele de sărbători, pasca cu aluat de cacao și multă brânză dulce.
Care sunt ingredientele pentru pasca cu aluat de cacao și brânză dulce
Aproape o săptămână ne mai desparte sărbătorile pascale, iar toate gospodinele se gândesc deja la cum să realizeze cel mai bun cozonac și cea mai gustoasă pască. În ajutorul acestora vine călugărul mănăstirii Putna, care a dezvăluit rețeta unei păști bucovinene, cu aluat de cacao și multă brânză dulce.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente:
- Aluat de cozonac
- 75 g zahăr
- 1/2 plic zahăr vanilat
- 125 ml lapte
- 12 g drojdie
- 250 g făină
- un praf de sare
- 2 linguri cu vârf cacao
- coaja de la 1/2 lămâie
- coaja de la 1/2 portocală
- un gălbenuș de ou
- 6 ml esență de rom
- 40 g unt
Umplutură de brânză
- 1 kg brânză de vaci
- 150 g stafide
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- coaja de la o lămâie
- 25 ml rom
- 3 linguri de griș
“Vom face o pască cu blat de cacao, așa ca o notă mai diferită.
Am deja ingredientele pregătite. Primul pas pe care îl voi face va fi să încălzesc laptele împreună cu zahărul. Ideea este ca zahărul să ajungă să se topească. Am pe de-o parte zahăr grunjos și, pe de altă parte, zahăr vanilat. Le voi folosi pe amândouă și voi adăuga laptele. Voi opri puțin pentru maiaua pe care o voi face pentru acest aluat de cozonac. Încălzim laptele. Următorul pas va fi să facem maiaua.
Cât trebuie să stea aluatul la dospit până să facem pasca
Călugărul a vorbit și despre cum trebuie așezat aluatul după ce acesta a stat la dospit timp de 45 de minute, din care oprește o anumită parte pentru a împodobi pasca pe deasupra. “Aluatul nostru a stat la dospit timp de 45 de minute. Acum este gata, îl voi scoate, mă voi folosi de puțin ulei ca să nu se lipească. De aici, voi opri o mică parte cu care vom împodobi pasca noastră, și în continuare vom tapeta această formă cu hârtie de copt, pe care în prealabil o udăm, ca să o putem întinde mai ușor. Voi aduna excesul de apă, o voi unge cu ulei. Aluatul nostru este întins. O vom așeza în tavă. Bun, aluatul este întins. Acesta îl voi lăsa deoparte, ca mai întâi să facem compoziția de brânză, și după ce vom umple cu compoziția de brânză, Vom face și decorul acestei păști. Voi face acum umplutura de brânză. Vom pune mai întâi brânza, stafidele pe care le-am lăsat în prealabil puțin la înmuiat în apă caldă. Brânza pe care o folosim este brânză de vaci. Adăugăm ouăle, zahărul, coaja de la o lămâie, 25 ml de esență de rom, și începem să o frământăm. Adăugăm grișul. Am pus trei linguri de griș. Îl încorporăm și pe acesta. El are un rol foarte important. Spre deosebire de făină, care se poate simți sub formă de crud, grișul este cel care se potrivește mult mai bine în acest context.”, a povestit călugărul mănăstirii.
Cât trebuie să stea pasca la cuptor
Acesta a explicat și când se consumă pasca, dar și care este rolul ornamentului de pe ea, apoi a dezvăluit cât trebuie să stea aceasta la cuptorul preîncălzit și cum va arăta când este gata. “Compoziția noastră este gata și putem să umplem pasca. Vom nivela acum umplutura de brânză. După cum se vede, este o pască generoasă, cu foarte multă brânză. Și acum vom face modelul acesta care va împodobi. Pasca se consumă până la Înălțare și, de asemenea, se obișnuiește ca în toată această perioadă, până la Înălțare, să se ducă la biserică în loc de colivă, ouă roșii sau pască. În toată Săptămâna Luminată, la noi se duce la biserică pască în fiecare zi. Ceea ce voi face în continuare este a împleti acest aluat, care simbolizează cununa de spini a Mântuitorului Iisus Hristos. După cum vedeți, pasca noastră este ornată și mai rămâne doar să o ung cu ou. O vom da la cuptor, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și o vom lăsa aproximativ timp de 40 de minute. Aceasta este pasca noastră, care este nelipsită din coșurile care se aduc spre sfințire de către credincioși și la care se spune această rugăciune, noi vom reda o parte din ea: „Păzește-ne, Doamne, întru bunătatea Ta, ca gustând să ne umplem de darurile Tale cele date nouă cu prisosință.”, a mai spus călugărul.