Postul Craciunului 2021: Când începe și ce semnifică

Postul Crăciunului 2021: Ce înseamnă și de ce este important
Postul Craciunului 2021: Când începe și ce semnifică

Descoperă de ce este important și ce semnificație are Postul Crăciunului.

Când începe și cât durează Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe în ziua de 15 noiembrie și ține până în data de 24 decembrie inclusiv. Lăsatul Secului are loc în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, dar, dacă această zi cade în zilele de miercuri sau vineri, atunci postul începe pe 14 noiembrie.

Postul Crăciunului durează 40 de zile și ne aduce  aminte de postul ținut de Moise pe Muntele Sinai, când aștepta să primească Decalogul (cuvintele lui Dumnezeu), scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul de la Constantinopol, în anul 1166, ținut sub conducerea patriarhului Luca Hrisoveghi.

Data nașterii Mântuitorului s-a stabilit în urma recensământului efectuat de Cezar August, în timpul căruia Sfântul Ev. Luca spune că Domnul (Lc. 2,1) s-a născut pe 25 decembrie, anul 754 de la fondarea Romei.

Această dată este confirmată și de Sfântul Ioan Gură de Aur și de Fericitul Ieronim.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se ține cura cu usturoi dimineața

Semnificația creștină a Crăciunului

Nașterea Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

În acele vremuri, Fecioara Maria simțea că trebuie să caute o familie care să-i ofere adăpost, întrucât sorocul se apropia.

La un moment dat, ajunge la casa bătrânilor Crăciun și Crăciunoaia, care nu o primesc, crezând că nașterea unui copil nelegitim le „spurcă casa".

Disperată, Maria pe care deja o apucaseră durerile nașterii, s-a adăpostit în ieslea animalelor.

În final, Crăciunoaiei i se face milă de Maria și o ajută să nască, însă, Crăciun află, se supără și îi taie bătrânei mâinile.

Apoi, de frică, fuge de acasă.

postul craciunului perioada

Citeste si: CITEȘTE: Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă

Între timp, Crăciunoaia pune cu greu un ceaun cu apă l-a încălzit, pentru a spăla copilul.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Maria suflă peste mâinile bătrânei și o îndeamnă să încerce apa, iar când aceasta atinge cioturile mâinilor cu apa, se produce o minune și acestea cresc loc.

Despre semnificația postului Crăciunului, ne vorbeşte ieromonahul Petru Pruteanu, doctor în teologie ortodoxă şi preot misionar în Portugalia:

„Postul înseamnă o redeplasare a accentelor şi stabilirea unei noi ordini a priorităţilor în viaţa noastră, cel puţin pentru perioade scurte de timp.

Omul modern are tendinţa permanentă de a se preocupa de trup şi a uita de suflet, iar postul înseamnă diminuarea preocupărilor faţă de trup şi o mai intensă preocupare pentru cele ale sufletului. Unii percep postul doar ca pe un regim alimentar mai special, iar alţii îl consideră un fel de dietă. Biblia şi Biserica nu aprobă această abordare. Regimul alimentar este foarte important şi are, inclusiv, beneficii medicale şi curative, dar acesta nu este un scop în sine.
A posti înseamnă a te înfrâna nu doar de la bucate, ci şi de la fapte urâte, de la vorbă multă, de la orice tip de distracţie şi plăcere, dând o mai mare importanţă rugăciunii, citirii Sfintei Scripturi, milosteniei şi altor fapte bune. Fără acestea din urmă, postul este lipsit de valoare şi eficienţă.”

Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Rugăciunea binelui în Postul Crăciunului

„O, Doamne Dumnezeule Atotputernic, zidirea mâinilor Tale suntem, pecetluiţi cu gândul voinţei Tale de mântuire, dar neascultând poruncile Tale, ne-am abătut pe căile nedreptăţii. Din pământ m-ai zidit şi cu suflarea duhului iubirii Tale m-ai arătat ca o făptură minunată, încununată cu frumuseţe dumnezeiască. Dar eu, neluând seama la cinstea cu care m-ai învrednicit, m-am coborât în adâncul fărădelegilor. Curăţeşte inimile noastre, trimitând apa îndurărilor Tale întru care îneacă toată cugetarea cea pătimaşă. În noroiul slavei deşarte pururea alunecăm şi cădem în groapa tuturor răutăţilor, fiind cu totul osândiţi. Întinde-ne mână de ajutor, Doamne, şi ne urcă pe muntele nevoinţelor, dăruindu-ne totodată şi lumina pocăinţei. Dă-ne şi coiful nădejdii în vremea tulburării gândurilor rele şi întrarmează-ne cu săgeţile rugăciunii de foc, ca să doborâm pe vrăjmaşii cei ce ne necăjesc. Moise a postit 40 de zile şi a primit din mâna Ta tablele legii, însă acum Însuţi scrie cu degetul Tău dumnezeiesc gândurile înţelepciunii Tale, care să ne călăuzească la tot lucrul cel bun. Suntem firi slabe şi lesne biruite de păcat, dar cu braţul puterii Tale ridică-ne deasupra valurilor patimilor noastre şi dă-ne a privi spre adâncurile milostivirii Tale. Pune în inimile noastre dragostea de rugăciune şi cu adierile dorului Tău învăluie sufletele noastre. Învaţă-ne a iubi mai mult curăţia şi mintea noastră o arată tablă a cugetărilor îngereşti scrise cu slovele Duhului Tău înţelepţitor. Să se atingă de inima noastră împietrită scânteia iubirii Tale de oameni şi să o prefacă în ceară în care cu degetul Tău dumnezeiesc să închipui cuvinte iubitoare faţă de aproapele. Greu suferim povara neputinţelor noastre şi adesea ne tânguim fiind biruiţi de vrăjmaşii noştri nevăzuţi, dar adâncul milostivirii şi îndurărilor Tale este mare, deci totdeauna sprijineşte-ne cu braţul Tău puternic pe cărarea postului”.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran, cel care a fost tras pe roată la 104 ani



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cine este CĂTĂLINA BOBONETE, soția lui Mihai Bobonete. „Familia este familie, aici nu negociez timpul și atribuțiile mele de părinte"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies